Міноборони повернуло склад у Миколаєві, проданий корупціонером
07.03.2014   //  

Суд визнав за Міністерством оборони право власності на склад площею  715,4 кв м на території військового містечка № 72 у Миколаєві. Про це свідчить рішення Господарського суду Миколаївської області від 19 лютого цього року.

Будівля складу на проспекті Г.Сталінграду, 34/3 була відчужена у 2006 році за договором про спільне будівництво об’єктів житлово-цивільного призначення, який уклали Міноборони і ПП «Рафа».

У якості компенсації пайової участі міністерства в цьому договорі фірма отримала 27 об’єктів нерухомості військового містечка, у тому числі склад. У 2007 році в рахунок погашення боргу ПП «Рафа» віддало нерухомість у власність ТОВ «Мегабудмаксінвест».

У 2008 році госпсуд Києва визнав договори, укладені Міноборони із ПП «Рафа», недійсними. Крім того, була скасована мирова угода, за якою будівля складу відійшла «Мегабудмаксінвесту».

Між тим, «Мегабудмаксінвест», встиг продати склад ТОВ «Інвестиційно-будівельна компанія «Оптіма», яке у свою чергу перепродало його ТОВ «Проф-Буд». Станом на 2013 рік, інвентаризаційна вартість цього складу становила 441 тис грн.

Як вказав суд, ні Кабмін, ні Міноборони не надавали згоду на відчуження приміщень військового містечка №72. Крім того, як вказано вище, договір, за яким ПП «Рафа» було визнане власником цієї нерухомості, визнаний судами недійсним і скасований. Разом з тим, те, що ПП «Рафа», ТОВ «Мегабудмаксінвест», ТОВ «ІБК «Оптіма», ТОВ «Проф-Буд» ставали власниками будівлі за договорами купівлі-продажу, «не впливає на правовий статус цього майна як військового». Будівля складу належить Міноборони на праві власності.

Зауважимо, що майно військового містечка №72 у Миколаєві було відчужене за підписом екс-директора філії Центрального спеціалізованого будівельного управління Міноборони «Укроборонбуд» Вячеслава Мельника, який був засуджений до 8 років позбавлення волі за виведення з власності держави нерухомого майна загальною вартістю 101,89 млн грн.

ПП «Рафа» у 2006 році заснували Володимир Стрижеус з Євпаторії і Олександр Юрічук з с. Уютне (Сакський район). Їх у 2007 році замінив Костянтин Колихалов з Армянська (Крим).

Засновником ТОВ «Мегабудмаксінвест» є Валерій Зайцев з Севастополя. Засновниками ТОВ «ІБК «Оптіма» були Андрій Кристенко і Андрій Чихладзе з Миколаєва. У 2008-му Кристенко вийшов зі складу засновників.

ТОВ «Проф-Буд» у 2009-му заснував Михайло Маков з Миколаєва.