Новінський формально розділив бізнес з самбістом Путіна
06.03.2014   //  
Андрій Клямко

Андрій Клямко

Вадим Новінський залишився одноосібним власником «Смарт Холдингу». Його партнеру Андрію Клямко при розділі бізнесу відійшли російські підприємства групи, пише Андрій Самофалов у «Hubs».

7 лютого у ПрАТ «​​Смарт Холдинг» з’явився новий мажоритарний акціонер. Замість кіпрської «Adeona Holdings Ltd» 75,1% акцій перейшов «Komisiano Investments Ltd». Ще 24,9% акцій з початку року належить офшору «Lovita Investments Ltd». Ці події підводять риску під розділом сфер впливу двох пітерських підприємців Андрія Клямко і Вадима Новінського. Власниками холдингу стали фірми, асоційовані особисто з Новинським. Клямку залишились російські активи групи.

Клямко, один з найбільш непублічних російських бізнесменів, є президентом Федерації самбо Санкт-Петербурга і першим віце-президентом Міжнародної федерації самбо. У ролі почесного президента організації з 2005 року виступає президент Росії Володимир Путін.

Знайомі підприємця натякають на його близькість до російських силовим структурам. «Школа переживала різні періоди, наприклад , в 2000 -х на неї звернули увагу бандити – вербували спортсменів… В самбо лізти перестали після приходу в петербурзьку федерацію Андрія Клямко», – розповідав «Діловому Петербургу» президент ФІАС Василь Шестаков. – На спортсменів завжди дивляться як з одного боку, так і з іншого – як з боку правоохоронних органів, так і з боку бандитських структур. Цей перехідний період – позаду».

Вадим Новінський отримав українське громадянство від Віктора Януковича.

Вадим Новінський (зліва) отримав українське громадянство від Віктора Януковича, але залишився русофілом.

Новинський і Клямко співпрацюють з 90-х років минулого століття. Тоді Новинський працював у дослідно-конструкторському інституті «Центр перспективних досліджень». Клямко також мав до нього відношення. У базі даних Роспатенту він записаний як співавтор винаходів, права на які належать науковій організації. Центр володіє патентами на артилерійські знаряддя, боєприпаси, тощо.

На початку нульових Клямко і Новинському належали по 30% акцій компанії «Турстрой – Україна» – однією з перших компаній «Смарт-груп» в Україні.

Нагадаємо, «Новінський є партнером Ріната Ахметова, володіючи 23,75% у «Метінвесті». Крім того йому належить нафтогазова компанія Regal Petroleum, суднобудівні підприємства України, футбольний клуб «Севастополь«.

У 2012 році президент України Віктор Янукович подарував Новінському громадянство України і він зміг обратись народним депутатом від Партії регіонів.

Під час протистояння на Майдані у січні-лютому 2014 року Новінський виступав переговірником з боку Януковича.