Державі повернули 70 гектарів навпроти Конча-Заспи
06.03.2014   //  

Суд визнав недійсним продаж Фермерському господарству «Шкляр-2004» земельної ділянки площею 70 га, що розташована на території Процівської сільської ради (Бориспільський район). Про це свідчить ухвала Київського апеляційного господарського суду від 27 січня цього року.

процівСуд зобов’язав ФГ «Шкляр-2004» повернути цю ділянку ринковою вартістю 39,45 млн грн. Бориспільській райдержадміністрації.

РДА продала цю землю ФГ «Шкляр-2004» на початку грудня 2004 року для ведення фермерського господарства.

Як встановив суд, ділянка належить до земель водного фонду. Вона розміщена вздовж берега (захисної дамби) в акваторії Канівського водосховища на річці Дніпро, являє собою острови та частково мілководну частину акваторії.

Відповідно до ч. 4 ст. 84 Земельного кодексу України, землі водного фонду належать до державної власності і не можуть передаватись у приватну власність, крім випадків, визначених цим Кодексом.

Суд визнав рішення райдержадміністрації за підписом тодішнього голови РДА О. Жука про продаж ділянки незаконним, скасував держакт фермерського господарства на землю і зобов’язав «Шкляр-2004» повернути ділянку державі.

Зауважимо, що село Проців знаходиться якраз навпроти Конча-Заспи – на лівому березі Дніпра.

ФГ «Шкляр-2004» у листопаді 2004 року заснував Василь Шкляренко. За однією адресою із цим фермерським господарством у Процеві на вул. Леніна, 1 зареєстровані також ФГ «Сокіл-2004» і ФГ «Розділля-2004», які отримали від Бориспільської РДА по 100 га. Їх засновниками є Василь Шкляренко і Юлія Іванчук відповідно.