Кабмін на один рік відтягнув виплату Міноборони Росії боргів ЄЕСУ Юлії Тимошенко
04.03.2014   //  

Суд відстрочив виплату Міноборони Росії понад 3 млрд грн. боргів корпорації «Єдині енергетичні системи України» на один рік. Про це свідчить постанова Вищого господарського суду від 17 лютого цього року.

Україна вже виплатила Міноборони Росії 15,42 млн грн. У жовтні 2013 року Кабмін звернувся до суду із заявою про відстрочку виплати решти суми на один рік. Суди задовольнили цю заяву.

Своє рішення вони мотивували наявністю обставин, що ускладнюють виконання рішення. А саме: держбюджетом-2013 на програму за КПКВ 3504030 було передбачено 37,5 млн грн., яких недостатньо для виплати боргів Міноборони РФ. При цьому на виплати по інших судових рішеннях потрібно було 12,72 млн грн.

Нагадаємо, у вересні 2012 року госпсуд Києва стягнув з держбюджету на користь Міноборони РФ 3,11 млрд грн. Це рішення залишили без змін суди апеляційної та касаційної інстанцій.

У 2013 році суди змінили спосіб стягнення цієї суми: замість «з будь-якого рахунку, виявленого під час виконання рішення суду» гроші мають бути стягнені «з рахунку за бюджетною програмою за КПКВ 3504030».

Як повідомлялося, борг перед Міноборони РФ утворився в кінці 1990-х років, коли ЄЕСУ на чолі з Юлією Тимошенко не виконала гарантовану урядом Павла Лазаренка угоду 1997 року про постачання корпорацією ЄЕСУ продукції для російського оборонного відомства.

Представник ЄЕСУ в суді переконував, що листи Лазаренка юридично не є державними гарантіями, а ЄЕСУ не змогла виконати поставки в повному обсязі через тиск з боку держорганів України.