- НАШІ ГРОШІ - https://nashigroshi.org -

Офшорний футбол

football [1]Офшори є у схемах власності 11 з 16 клубів Прем’єр-ліги. Кому де-юре належать футбольні топ-клуби та на чиїх стадіонах вони грають?

«Наші Гроші» вже аналізували українську Прем’єр-лігу на предмет партійності футбольних грошей [2]. Зараз ми пішли далі і напередодні початку нового сезону проаналізували кому де-юре належать футбольні топ-клуби та на чиїх стадіонах вони грають.

Звісно, ці дані не дадуть прямої відповіді на питання «Чи виживуть «Металіст» та «Таврія»? Які клуби взагалі продовжать змагання?» Але принаймні «Нашим Грошам» стало більш-менш зрозуміло, хто і як насправді грає в український футбол.

Ми взяли до аналізу 16 компаній, які представляли юридичні обличчя команд на початку сезону 20133/2014 (тому у нашому переліку залишився «Арсенал»). Назви цих компаній ми брали у статуті Прем’єр-ліги та на сайтах самих клубів.

Віктор і Олександр Януковичі ходили на великий футбол, але стосунку до клубів не мали. [3]

Віктор і Олександр Януковичі ходили на великий футбол, але стосунку до клубів не мали.

Так чи інакше до Партії регіонів можна віднести рівно половину чемпіонату – «Шахтар», «Чорноморець», «Зоря», «Севастополь», «Іллічівець», запорізький «Металург», «Говерла», «Таврія».

Суто українських клубів виявилось лише п’ять, закордонні компанії так чи інакше присутні у схемах власності 11 клубів: «Металіст», «Динамо», «Дніпро», «Ворскла», запорізький і донецький «Металурги», «Волинь», «Севастополь», «Іллічівець», «Говерла», «Арсенал».

Найпопулярнішою юрисдикцією виявився Кіпр – шість випадків. Найвеселішою виявилась «Говерла» Шуфрича, чий основний власник має кінцеву прописку на нью-йоркському Бродвеї.

Як і у випадку з «Брокбізнесбанком [4]» знову не вдалось знайти документального підтвердження присутності Сергія Курченка у засновниках «Металіста» – знову офшори та невідомі харків’яни. Також немає Петра Димінського у «Карпатах», Костянтина Жеваго – у «Ворсклі», Вадима Новінського – у «Севастополі».

ахметов [5]1 ПАТ «Футбольний клуб «Шахтар» (статутний капітал 1,22 млрд грн.).

Майже кришталевий рівень прозорості: «Шахтар» належить ПАТ «Систем Кепітал Менеджмент», єдиним акціонером є президент клубу Рінат Ахметов.

Команда грає на власному стадіоні «Донбас-арена» вартістю $400 млн.

Публічний представник кооперативу СЄПЕК Сергій Курченко (в центрі) і харківський губернатор Михайло Добкін (зправа). [6]

Публічний представник кооперативу СЄПЕК Сергій Курченко (в центрі) і харківський губернатор Михайло Добкін (зправа).

2 ПАТ «Футбольний клуб «Металіст» (1,26 млрд грн.).

Акціонером є ТОВ «Металіст ФК», яке в свою чергу належить ТОВ «Металіст холдинг» і двом кіпрським фірмам – «Епленор трейдінг лімітед» та «Хенслі кепітал лімітед» (через останню фірму заведено левову частку статутного капіталу клубу – 1,23 млрд грн.). «Металіст холдинг» є класичною матрьошкою, бо її засновником є сам «Металіст ФК» і той самий «Епленор». Єдиним натяком на присутність Курченка у схемі власності – це прізвище директора «Металіст холдингу»: Віталій Савоста раніше очолював засноване особисто Курченком ПП «Каскад «КСВ».

Команда грає на стадіоні «Металіст», який літом минулого року Харківська облрада нібито продала ТОВ «Спортивний комплекс «Стадіон Металіст». Ця фірма належить такому собі Олександру Пархоменку та ТОВ «Профешнл сервіс». Остання фірма внесла 700 млн грн. в статутний капітал «Стадіону Металіст», тоді як Пархоменко – 10 тис грн. Однак безпосередній статутний капітал «Профешнл сервісу» становить лише 1 тис грн. Тобто гроші заведено взагалі звідкись зліва. Власником цієї фірми є Віталій Реут з села Барвінкове Харківської області. Тобто знову маємо таку ж схему невідомих харків’ян як і випадку з «Брокбізнесбанком», який нібито теж належить групі Курченка.

Разом з тим фірму «Стадіон Металіст» не можна називати повноцінним власником харківського стадіону. Нагадаємо, що після укладання угоди з облрадою ця компанія встигла заплатити лише 80,90 млн грн. [7] з загальної суми 674,52 млн грн. Після цього Обласний комітет допомоги та сприяння інвалідам Великої Вітчизняної війни та іншим категоріям і групам Харківської області та міста Харкова (керівник – Володимир Ром) вирішив, що його інтереси у цій оборудці ущемлені. Мовляв, стадіон до Євро-2012 реконструювався у тому числі за бюджетні гроші, тому продавати його не можна. Відтак продаж стадіону був заблокований у судах (докладніше тут [8]) і донині остаточного рішення немає. Відтак бюджет Харківської області досі не отримав майже 600 мільйонів гривень за проданий Курченку стадіон.

суркис [9]3 ТОВ «Футбольний клуб «Динамо» Київ» (261,59 млн грн.).

Більш-меншу прозору схему власності забезпечує наявність у складі засновників президента клубу Ігоря Суркіса, який має 64% статутного капіталу. Менше відсотка належать Леоніду Кравчуку, доньці легендарного тренера Світлані Лобановській та Громадській організації «ФСК «Динамо» України», яку очолює заступник голови Київської міськдержадміністрації Віктор Корж, колишній нардеп від Партії регіонів. Ще 11% статутника клубу має кіпрська компанія «Алутсіана комершл лтд», 23% – «Компанія з управління активами «МТІР ессет менеджмент», пов’язаного [10] з групою Суркісів. Власниками КУА є шість кіпрських офшорів: Лістоно менеджмент, Норесія констакшн Лтд, Вінсентіо холдінгз Лтд, Кірелма ентерпрайсис лтд, Мерсено холдінгз Лтд, Ортеніа інвестментс.

Для матчів головної команди клуб з минулого року орендує державний стадіон «Олімпійський», на власному стадіоні «Динамо» грають дублери та інші бажаючі.

коломойский [11]4 ТОВ «Футбольний клуб «Дніпро» (50 тис грн.).

Мізерність статутного капіталу частково компенсується наявністю у складі засновників президента клубу Ігоря Коломойського (9%). Решта статутного капіталу розподілена між чотирма кіпрськими офшорами: Броалія венчерз лтд, Грінгот ентерпрайзес лімітед, Сісера інвестментс лімітед, Формоса інвестментс лімітед.

Велику ступінь свободи у клубі має директор ФК «Дніпро» Андрій Стеценко, якому дозволено укладати угоди купівлі-продажу розміром до $500 млн. і майнові угоди до 1 млрд грн.

Команда грає на власному стадіоні «Дніпро-арена», реконструкція якого у 2008 році коштувала 800 млн грн. По завершенні робіт німецькі будівельники «Hochtief» вимагали від «Дніпра» погасити борги у розмірі до 11 млн євро і у 2013 році домоглись судового рішення на свою користь. Тоді у Австрії було проведено обшуки [12] у готелі, де «Дніпро» зупинився на час тренувальних зборів.

климов [13]5 ПАТ «Футбольний клуб «Чорноморець» (600,00 млн грн.).

Президентові клубу народному депутату-будівельнику Леоніду Клімову [14] (Партія регіонів) належить 30% статутного капіталу, ще 59% розділено між ТОВ «Авенсіс» і ТОВ «Блек Сі ріелті груп». Засновниками цих фірм є низка інших компаній з групи Клімова «Примор’є», він і сам входить до їх складу засновників. Дані про розмір пакету акцій Одеської міскради та облради [15] у SMIDA не оприлюднено.

Клімов казав [16], що реконструкція стадіону «Чорноморець» коштувала йому 3 млрд грн.

жеваго [17]6 ТОВ «Футбольний клуб «Ворскла» (5,00 млн грн).

Ця фірма належить  ТОВ «Феррекспо», зареєстрованому на Едуарда Шелаєва і віргінський офшор «Юнівайт інк.». Почесним президентом «Ворскли» є позафракційний нардеп Костянтин Жеваго, президентом – мер Кременчука Олег Бабаєв.

Команда орендує стадіон, який належить Полтавській міськраді, за 4 тис грн. на місяць [18].

геллер [19]7 ТОВ «Футбольний клуб «Зоря» (20,01 млн грн.).

Єдиним власником є голова бюджетного комітету Верховної Ради Євген Геллер (Партія регіонів).

Команда грає на стадіоні «Авангард», який належить Луганській облраді. З державного бюджету раніше було виділено 38,54 млн грн. на реконструкцію стадіону і на цей рік виділено ще 110 млн грн. Всі підряди на реконструкцію отримувала фірма «Укрсплав [20]» Євгена Гєллєра і Спартака Кокотюхи.

мкртчан тарута [21]8 ТОВ «Футбольний клуб «Металург» (Донецьк) (83,16 млн грн.).

Президенту клуба Сергію Таруті належить 24,7% статутного капіталу, таку ж частку має його партнер по «Індустріальному союзу Донбасу» Олег Мкртчан (також відомий як співвласник російського клубу «Кубань»). Решту капіталу рівними частками розподілено між двома кіпрськими офшорами: Ерроукрест лімітед, Краунзест лімітед.

Команда орендує стадіон «Металург» у Донецького металургійного заводу з групи Віктора Нусенкіса.

палица [22]9 ТОВ «Футбольний клуб «Волинь» (74,47 млн грн.).

Після того, як співвласник «Укрнафти» Ігор Палиця знову став народним депутатом, він нібито втратив інтерес до спонсорування клубу в окрузі, за яким він обрався до Верховної Ради. Також всередині клубу був великий конфлікт з місцевим бізнесменом Василем Столяром, який з 2000-го року був президентом клубу. Зараз його посаду зайняв тренер команди Віталій Кварцяний, якому належить 16% статутного капіталу клубу. Левову частку капіталу записано на кіпрський офшор «Мантімус коммершиал лтд». По 0,03% мають київські фірми «Ейр гейт гурме» та «Ейр інвестмент груп» Ігоря Хмельова та Андрія Шабаєва.

Команда грає на стадіоні «Авангард», який міська влада у 2011 році передала клубу з комунальної власності.

димінський [23]10 ТОВ «Народна команда «Футбольний клуб «Карпати» (1 тис грн.).

Мізерний статутний капітал клубу у повній мірі відображає принципову безпринципність, яка панує у «Карпатах».

Засновниками фірми є юрисконсульт клубу Євген Пакош (99%) і керівник інформцентру клубу Данило Нікуленко (1%). Почесний президент клубу Петро Димінський каже, що вкладає у команду $5-6 млн [24] на рік. При цьому не бажає платити гравцям зарплату більше $10 тис. Через це клуб вже програв невдоволеним гравцям низку справ у спортивному арбітражі.

Команда продовжує грати на орендованому у мерії до 2018 року за 1 гривню стадіоні «Україна» і не хоче переїжджати на «Арену Львів» через дороговизну утримання стадіону (20 млн грн. на рік) і небажання міської влади віддати Димінському 17 гектарів [24] поряд зі стадіоном під комерційну забудову. Директор державного стадіону Роман Черхавий каже, що готовий давати «Карпатам» на стадіоні за 100 тис грн. [25] на рік. За більш ніж півроку на «Арені Львів» не пройшло жодного заходу, робітники не отримували зарплату.

новинский [26]11 ТОВ «Футбольний клуб «Севастополь» (20,00 млн грн.).

Про присутність народного депутата Вадима Новінського (Партія регіонів) у клубі свідчить його посада почесного президента та колишній співвласник ТОВки – компанія російсько-українського олігарха «Смарт-холдинг». Нині її частка у розмірі 26% клубу зареєстрована на ТОВ «Компанія з управління активами «Інвестиційний Дім «Мегаполіс». Решту статутника розподілено між кіпрськими офшорами «Віоргал венчерз лтд» і

«Прастол сервісиз лтд». Директор клубу Віктор Москвітін був податківцем у Алушті, намагався стати нардепом у 2012 році, балотуючись по мажоритарному округу від партії Наталі Королевської.

Команда грає на «СКС-арені», яка до 2010 року належала «Севастопольському морському заводу» Петра Порошенка і Костянтина Григоришина. Потім стадіон був викуплений у комунальну власність і переданий в оренду на 25 років клубу Новінського.

бойко [27]12 Громадська організація «Футбольний клуб «Іллічівець» (0 грн.).

Засновниками громадської організації є 15 фізосіб, чиї прізвища невідомі. Більше уявлення про вплив на клуб дає ТОВ «Футбольний клуб «Іллічівець» зі статутним капіталом 293,00 млн грн.

Левові 96% заведено на багамський офшор «Сабіна інтернешинал трейдінг лімітед». Ще 2% має народний депутат від Партії регіонів Володимир Бойко, колишній власник Маріупольського меткомбінату «Іллічівець» (нині входить в групу Ахметова-Новінського). Ще менші частки мають Сергій Матвієнков, Павло Разумний та Тарік Махмуд Чаудри [28].

Команда грає на стадіоні «Іллічовець», який належить меткомбінату.

шуфрич [29]13 ТОВ «Футбольний клуб «Говерла» (6,00 млн грн.).

90% статутного капіталу заведено на ТОВ «Західна інвестиційна компанія», чиїми кінцевими власниками є батько народного депутата Нестора Шуфрича (Партія регіонів) Іван Шуфрич і американська корпорація «Інтерконтрейд» (зареєстрована на Бродвей стріт у Нью-Йорку). Віце-президентом клубу є син нардепа Олександр Шуфрич (на фото).

Ще 10% «Говерли» належить ТОВ «РГ сервіс» Віктора Литвиненка, Дмитра Малярця і В’ячеслава Черепані (бізнес-партнер [30] і помічник Нестора Шуфрича).

Команда грає на комунальному стадіоні «Авангард», однак конфліктує [31] з міськрадою за умови оренди.

богуслаев [32]14 ТОВ «Професійний Футбольний Клуб «Металург-Запоріжжя» (51,58 млн грн.).

42% статутного капіталу заведено на громадську організацію «ФК «Металург», засновниками якої є сім фізосіб.

Сину народного депутата від Партії регіонів В’ячеслава Богуслаєва («Мотор-січ») Олександру (на фото) належить 0,004% клубу, таку ж частку має Лілія Труфанова.

По 29% мають панамські офшори «Енфілдс трейд енд кепітал корп.» і «Бізнес хаус хелена,аг».

Команда грає на комунальній «Славутич-арені».

Борисов, Фірташ і Могильов [33]

Борисов, Фірташ і Могильов

15 ТОВ Спортивний Клуб «Таврія» (150,00 млн грн.).

Єдиним власником фірми є екс-голова державної компанії «Укргазвидобування» Юрій Борисов, який раніше працював у «Ostchem» Дмитра Фірташа. Президентом клубу є прем’єр-міністр АР Крим Анатолій Могильов.

Команда грає на державному стадіоні «Локомотив». Могильов вважає [34], що клубу немає сенсу викуповувати арену у держави, мовляв команда і так на ньому грає.

16 ТОВ «Футбольний Клуб «Арсенал.» (9,13 мл грн.)

Єдиним власником фірми є белізький офшор «Грассховер лімітед», директором є Віктор Головко.

Команда більше ніде не грає, оскільки через фінансові проблеми її зняли з Чемпіонату України.

Юрій Ніколов, «Наші Гроші»