Кооператив Курченка вивів з «Брокбізнесбанку» 650 мільйонів через фірму, яку МВС трусило за тендер
27.02.2014   //  

«Брокбізнесбанк» надав кредит у розмірі 650 млн грн. фірмі з ознаками фіктивної для відмивання грошей. Про це пише Грехем Стек у «Business new Europe».

Журналістом було знайдено фрагменти документу, у якому відображено дані про рішення «Брокбізнесбанку» надати кредит ТОВ «Віртус ХХІ». Цей документ намагались знищити. На вцілілих рештках видно, що за це рішення голосували голова наглядової ради банку Денис Бугай, замголови наглядової ради групи «СЄПЕК» Борис Тімонькін, акціонер банку ТОВ «Айнам».

За даними Стека, кредит було надано в грудні 2013 року або пізніше. Тобто у період, коли «Брокбізнесбанк» вже був у проблемному стані. У лютому Нацбанк виділів цьому банку рефінансування у розмірі 1 млрд грн. для стабілізації ситуації.

Фірма «Віртус ХХІ» у 2011 році виграла низку тендерів ПАТ «Укргазвидобування» на постачання обладнання на 147,68 млн грн. По одному з цих тендерів на постачання колонних головок на 15,02 млн грн. МВС порушило кримінальну справу за фактом заволодіння невстановленими особами державними коштами в особливо великих розмірах. За даними слідчих, «Вірус ХХІ» взагалі не ввозила на територію України замовлені їй колонні головки. Результати слідства невідомі.

Останнім власником фірми «Вірус-ХХІ» є мешканець села Хроли Харківської області Олександр Топчій. У 2011 році фірма була зареєстрована на харків’янина Олега Балика та МПП «Ледис» харків’янина Дмитра Кулєшова. Раніше власником «Ледису» була сумчанка Олена Вікторівна Курченко.

Нагадаємо, минулого року група СЄПЕК оголосила про придбання 40% акцій «Брокбізнесбанку». Наглядову раду групи очолює харків’янин Сергій Курченко. За даними «Forbes-Украина», фірма «Віртус-ХХІ» причетна до угрупування, пов’язаного з Курченком. Також Курченко був причетний до так званої програми «Сжиженный газ». Вона полягала у тому, що «Укргазвидобування» продавало визначеним компаніям скраплений газ по пільговій ціні у п’ять разів дешевше від ринкової. Минулого року прибуток фірм «СЄПЕКу» на державних аукціонах по скрапленому газу склав 1,5 млрд грн.

Справжні власники «Брокбізнсбанку» і групи СЄПЕК невідомі.