Американські банки отримали вказівку відслідковувати гроші Януковича і його оточення
26.02.2014   //  

Мережа по боротьбі з фінансовими злочинами (Financial Crimes Enforcement Network) Держказначейства США розповсюдила учора, 25 лютого, офіційну рекомендацію усім фінансовим американським установам щодо можливого руху активів Віктора Януковича і його оточення.

FinCEN нагадало, що всі фінансові установи мусять поглиблено моніторити банківські рахунки іноземних політичних діячів, а також всі операції, у яких потенційно можуть використовуватись незаконно привласнені державні активи чи хабарі.

Відтепер, оцінюючи угоди зі своїми клієнтами, фінансові структури США, повинні мати на увазі оприлюднену інформацію щодо корупції високопоставлених членів адміністрації Віктора Януковича.

У випадку, якщо фінансова установа підозрює, що транзакція, що пов’язана із іноземними політичними діячами, може стосуватись відмивання коштів чи будь-якого іншого порушення закону, вона має одразу повідомити про це FinCEN.

FinCEN також зазначив, що ці Рекомендації стосуються винятково високопоставлених осіб адміністрації Віктора Януковича або людей, які діють в їх інтересах, однак не має меті поставити під сумнів нормальні відносини між фінансовими установами України і США.

Мережа по боротьбі з фінансовими злочинами  – підрозділ Державного казначейства США. Основна мета організації – боротьба з відмиванням грошей та іншими фінансовими злочинами шляхом відстеження великих або підозрілих фінансових операцій. Банки та інші фінансові установи зобов’язані сповіщати Мережу про всі грошові операції, розмір яких перевищує встановлену суму. Створене у 1990му році.