Чопська митниця відправляла щомісяця в Київ 2-3 млн доларів хабарів з одних тільки мікроавтобусів
23.02.2014   //  

p_88970_1_gallerybigЕкс-начальник Чопської митниці Сергій Харченко, який був прив’язаний «Правим сектором» до стовпа біля  Закарпатської ОДА, розповів про обсяги хабарів, які збирались на митниці і згодом відправлялись у Київ, пише «Мукачево.net».

За його словами, кожен мінівен з контрабандою обкладався чітко визначеними хабарями, які потім централізовано направлялись у Київ.

«Потоки були приблизно наступні:  700 бусів з Італії кожні вихідні – по 300-400 євро. Проїжджали також мінівени, невеличкі буси з одягом з Китаю. В середньому 250 доларів за куб. Машини були 2-3 куба. Якщо ми брали 50 машин, то відповідно можна порахувати»,- сказав він.

За словами Харченка, він був відсторонений від безпосередньої участі в зборі хабарів. Ці функції виконували цивільні люди з Києва і Одеси

«Були люди тут цивільні. Вони вже звідси повтікали. Деякі казали, що «програмні» («Програма» – централізована система збору хабарів по всій Україні – «НГ»). Був якийсь Леонід, був якийсь Ростислав – ці двоє були з Києва. Один чоловік був з Одеси. Вивозили гроші на Київ»,- повідомив екс-начальник.

Він також розповів, що працював на митниці п’ять місяців. Потрапив на посаду через те, що його брат є одруженим на сестрі тепер вже колишнього першого заступника голови ВР Ігоря Калетника. (раніше ЗМІ писали про те, що Харченко є родичем Оксані Калетник (Єлмановій)

Сергій Харченко написав заяву про звільнення з посади і покинув Закарпаття. Під час свого допиту він розповів, що ніхто його не змушував до викриття корупції на Чопській митниці. Разом із тим, нагадаємо, що місцевий  «Правий сектор» спершу прив’язав його до «стовпа ганьби» в центрі Ужгорода.