Іванющенко, купивши у в’язня за 70 млн «Західінкомбанк», вивів з нього понад 100 млн
21.02.2014   //  

Із 73 млн грн., які інвестфонд «Інноваційні стратегії» заплатив за своє входження у «Західінкомбанк», 45 млн грн. в той же день повернулися у якості кредитів фірмам з орбіти народного депутата від Партії регіонів Юрія Іванющенка. Через півроку ця цифра сягнула щонайменше 105 млн. грн.  Про це пише Андрій Лучик для ВолиньPost.

У 2010 році структури, близькі до Іванющенка, фактично за безцінь отримали контроль над «Західінкомбанком». Улітку 2009 року тимчасовим адміністратором «Західінкомбанку» призначили Ганну Іванівну Ярошенко, яка ймовірно є родичкою В’ячеслава Ярошенка, якого пов’язують зі структурами Іванющенка. Спершу вона зменшила статутний капітал банку із 133 млн грн. до 1 млн грн. Після чого в лютому 2010 року в «Західінкомбанк» зайшов інвестор –  фонд «Інноваційні стратегії», який пов’язують із Іванющенком.

Наступним кроком стало збільшення статутного капіталу банку до нормативів, встановлених регулятором: до 73 млн. грн..

Хоча колишнім акціонерам надається переважне право на купівлю цих акцій, однак власник – Василь Гаврилишин – не змін скористатись цим правом, оскільки перебував у СІЗО.

На той час «Західінкомбанк» не мав привабливих активів. Тому єдиною можливою метою, з якою туди зайшов Іванющенко, було отримання 300 млн грн. рефінансування від Нацбанку. Як стверджують джерела, це було основною вимогою входження нових інвесторів в проблемний банк у 2010 році. Проте НБУ грошей не дав.

Відтак банк почав активну компанію з вибивання боргів із позичальників, не погоджуючись на реструктуризацію.

У той же час банк масово видавати кредити структурам людей Юрія Іванющенка. Зокрема, у той же день, коли в банк зайшли нові власники, він видав 45 млн грн. фірмам «Марістелла»,«Аспена» і «Фортекс-М».

У вересні 2010 року «Західінкомбанк» видав ще два кредити структурам Іванющенка –ТОВ «Торговий дім «Еко-Вугілля» та ТОВ «ТК Інтал» на суму 60 млн грн.

Станом на сьогодні «Західінкомбанком» володіють: компанiя з обмеженою вiдповiдальнiстю «Паррокс Корпорейшн Лiмiтед» (51%), власником якої є син екс-нардепа Арсен Іванюшенко, та ПАТ «Недиверсифікований закритий венчурний корпоративний iнвестицiйний фонд «Iнновацiйнi стратегії» (48,46%), кінцевим бенефіціром якої є британець Ендрю Морей Стюарт.

Від «Наших грошей»

52% акцій банку до останнього часу належали Арсену Іванющенко, сину Юрія Іванющенка.

Арсен Іванюшенко восени 2013 року заявив про виставлення «Західінкомбанку» на продаж.