Суд скасував розпорядження Куніцина, який віддав кооперативу 10 гектарів біля моря
16.02.2014   //  

Суд визнав недійсним розпорядження Севастопольської міської державної адміністрації (СМДА) від 11.12.2009, яким у власність членам обслуговуючого кооперативу «Дачно-будівельний кооператив «Беркут-08» була передана ділянка площею 10 га на вул. Епроновська, 8/1-8/146. Про це свідчить постанова Київського апеляційного господарського суду від 28 січня цього року.

11 грудня 2009 року СМДА надала кооперативу дозвіл на розроблення проекту землеустрою щодо відведення 10 га для індивідуального дачного будівництва. У той же день СМДА цей проект землеустрою затвердила.

Розпорядження СМДА оскаржила севастопольська прокуратура, що представляла інтереси міської ради, наголошуючи, що члени кооперативу отримали ділянки у власність незаконно.

Влітку 2013 року госпсуд задовольнив позов прокуратури. У січні цього року апеляційний суд залишив це рішення без змін.

Суд встановив, що віддана кооперативу земля входить в межі міста Севастополь і розпоряджатися нею може тільки Севастопольська міська рада, а не СМДА.

Крім того, передана кооперативу ділянка належить до зон «зелених насаджень», відтак, індивідуальне будівництво суперечить цільовому призначенню цієї ділянки, яке встановлено генпланом Севастополя від 2005 року.

Також суд вказав, що відповідно до Земельного кодексу, кооперативи не можуть безоплатно отримувати у власність землю для індивідуального будівництва.

Для безоплатного отримання ділянки, при чому не більше 0,10 га, кожен громадянин особисто повинен подати відповідне клопотання до органу місцевого самоврядування. А члени кооперативу «Беркут-08» цього не зробили.

Нагадаємо, у Севастополі два кооперативи з назвою «Беркут-08». Втім, засновники  і адреси у них однакові. Вони зареєстровані на просп. Генерала Острякова, 106, кв. 101. Їхніми засновниками вказані – Олена Петрова, Марія Філатова і Тетяна Щурова. Керівник – Іван Усков.

Зауважимо, що другий кооператив – ОК «ЖБТІЗ «БЕРКУТ-08» у 2010 році отримав землю у буферній зоні Національного заповідника «Херсонес Таврійський», на вул. Н. Островської, 28/1-28/20.

Землю кооперативи отримали, коли СМДА очолював Сергій Куніцин. Зараз він є народним депутатом від УДАРу.

Прокуратура через суди скасовує держакти на землю. Як повідомляють ЗМІ, деякі члени кооперативів вже встигли продати свої наділи. Приміром, Альошина Ірина Юріївна продала свою ділянку майже за півмільйона гривень.