Виводячи гроші в США, луганські регіонали втратили п’ять мільйонів доларів
10.02.2014   //  

Заступник голови Луганської ОДА Едуард Лозовський, сини відомих регіоналів Ігор Єфремов, Дмитро Тихонов, а також луганчанка Світлана Іванова вимагають повернути від інвестиційного менеджера Василя Оксенюка з Лас-Вегасу 5.1 млн доларів, які він отримав від них для вкладення в економіку США. Про це стало відомо з матеріалів судового позову «Лозовський проти Оксенюка» (штат Невада).

У 2006 році Едуард Лозовський за допомогою Василя Оксенюка створив в США фірму TBM Holdings, яка стала власником всіх українських активів Лозовського. Як дослідив суд, під час створення  Лозовський на вимогу Оксенюка сплатив $750 000 зайвих коштів. Окрім того, Лозовський втратив ще один мільйон доларів на операції, яку запропонував інвестменеджер.

Оксенюк переконав луганчанина передати йому 10% власності TBM Holdings, а потім викупити цю частку за мільйон доларів для того, щоб показати високу ціну майбутніх акцій підприємства на американському фондовому ринку. Однак ці гроші він також не повернув, у результаті чого борг Оксенюка перед Лозовським сягнув 1.75 млн доларів.

У той самий час Оксенюк порадив Лозовському знайти інших інвесторів з України, і луганчанин порекомендував Ігора Єфремова, Дмитра Тихонова і Світлану Іванову. Ті вклали в інвестиційні фірми Оксенюка 3.1 млн доларів ( кожен по одному мільйону, Єфремов – 1.1 млн), однак ці гроші також не повернулись.

Наприкінці 2012 року суд постановив повернути гроші українцям, однак Василь Оксенюк повідомив спершу, що у нього вкрали доступ до рахунків у латвійському банку, а згодом – що цей рахунок взагалі закритий.

Останнє судове засідання щодо виконання рішення мало відбутись 6 лютого. У цей день Оксенюк мав повідомити, чи вдалось йому вирішити проблеми із рахунком. Станом на сьогодні гроші  не повернуті.

Деталі процесу – в статті «Наших грошей» і «Центру протидії корупції» – «Єфремова в Лас-Вегасі розвели на $1 млн».