4 гривні за дитячий обід від Януковича
07.02.2014   //  

stilДля їдалень Адміністрації президента купують ягнячі ребра та італійські сири. Тим часом обіди для школярів в цей же час і в цій же країні коштують дешевше одного горнятка кави.

Підприємство Державного управління справами «Гарант-сервіс» оголосило тендери на придбання харчів приблизно на 7 мільйонів гривень для своїх їдалень на Банковій, 11  і Грушевського, 20/1.

Наприкінці лютого ми будемо знати скільки коштуватимуть для клерків Януковича ягнячі ребра, свиняча корейка, іспанський бекон, запечена свинина у чорносливі, язик заливний з грибами, ковбаса «Шварцвальська», італійські сири «Маскарпоне» і «Парміджано Реджіано», німецький м’який сир з пліснявою «Камамбер», французькі вершки «Ельвір» та тонни інших продуктів, більш звичних для пересічного українця.

Ще за кілька місяців ми дізнаємось які рибопродукти і які фрукти-овочі потраплять до столу чиновників. І чи не буде там знову у меню малина по 672 грн. за кіло.

Зараз же зафіксуємо лише два простих факти. У вказаних їдальнях можуть харчуватися близько 600 працівників Адміністрації президента і ДУСі та їх випадкові гості. І для них на цей рік купують тільки м’яса-ковбаси та молочного на 7 мільйонів гривень.

Здавалося б, що тут кримінального. Люди працюють, люди мають їсти, якщо вони можуть собі дозволити на обід сир з пліснявою, то чому б і ні.

А тепер розглянемо чиновницькі апетити з класичної точки зору: «Усе найкраще – дітям».

Зараз школи масово замовляють послуги харчування на рік уперед. Внутрішнє опитування «Наших Грошей» показало, що навіть закінчені циніки нашої редакції були набагато кращої думки про рівень піклування держави про дітей. Ми думали, що поїсти в школі коштує хоча б 10 гривень, що співставно хоча б з вартістю однієї філіжанки кави у Адміністрації президента.

Однак ми були жорстоко посоромлені. Вибірково перевіряючи ціни на харчування у школах різних регіонів, ми отримали наступні результати:

  • Дружківська загальноосвітня школа №12 Донецької області замовила обіди по 6,90 грн. для 323 дітей.
  • Відділ освіти Знам’янського міськвиконкому Кіровоградської області замовив обіди по 6 гривень для 1180 учнів шести шкіл на 166 учбових днів. Меню на один день з двотижневого меню:
Каша пшенична

150 г

Котлета

50 г

Салат із капусти

50 г

Хліб

30 г

Чай з цукром

200 г

  • Управління освіти Феодосійської міськради АР Крим замовило обіди по середній ціні 4,80 грн. для учнів молодших та старших класів, які дещо відрізняються між собою за розміром порцій та меню. Це замовлення стосувалось другого півріччя 2013 року, але тендерну угоду з КП «Шкільний комбінат» було укладено лише зараз через проблеми з відкритими торгами.
  • Тернопільська загальноосвітня школа №23 замовила для початкових класів обіди по 4 гривні (для 430 учнів на 155 учбових днів). При цьому школа абсолютно відверто повідомила: «Одноденна вартість гарячого  харчування  на одного учня( 1- 4 кл., дітей – сиріт )  повинна бути економічно обґрунтованою та не може бути  меншою 4 грн. з ПДВ, враховуючи фінансові асигнування на 2014 рік для надання послуг з організації харчування учнів».
Турбота про дітей: Янукович тільки переніс гостре респіраторне захворювання і пішов красуватись перед телекамерами до хворих на рак дітей, у яких знищено імунітет.

Турбота про дітей: Янукович тільки переніс гостре респіраторне захворювання і пішов красуватись перед телекамерами до хворих на рак дітей, у яких знищено імунітет.

Тобто у школи є лише 4 гривні на прокорм одного школяра на день (і саме під цю цифру підлаштувався переможець тендеру). А тепер поверніться на початок статті і ще раз перегляньте що купують для їдалень ДУСі і Адміністрації президента.

Після цього почитайте ще й про те, як годують школярів у Чорнобильській зоні на замовлення Мінсоцполітики Наталі Королевської (це щоб міністр освіти Дмитро Табачник не думав, що ми зробили вибірку лише по його відьомству). Ось цитата з матеріалу «Дзеркала тижня» про те, що їдять «чорнобильські» діти у школі села Луки Малинського району Житомирської області:

«Ну де ви бачили стару зашкарублу яловичину по 85 грн за кілограм? А гнилу капусту — по 6,50? Та й картопля, яку привозить у школи Чорнобильської зони підприємство, що виграло тендер і носить горду назву “Статпостач”, не коштує 4,55 грн за кілограм. Вона… вже нічого не коштує, бо є тим, що залишилося після калібрування картоплі перед закладанням на зимове зберігання».

Так виглядає, що єдине, що може змінити ситуацію в країні – це почати ретельніше придивлятись, як тепер годують у в’язницях.

Юрій Ніколов, «Наші Гроші»