За два роки МВС незаконно придбало 17 000 набоїв, від яких загинуло двоє людей на Грушевського
05.02.2014   //  

У 2012-2013 році Міністерство внутрішніх справ за результатами тендерів придбало близько 17 000 12-мм набоїв «для примусової зупинки автотранспорту».  Саме такими набоями, згідно з розслідуванням російського журналіста Аркадія Бабченка, було вбито на вул.Грушевського Михайла Жизнєвського і Романа Сеника.

Набої були придбані двома партіями (10 500 і 6730 штук) у ТОВ «Лабораторія прикладної хімії».  Патрон виготовлений з латуні із сталевим осердям. Згідно з характеристиками, він повинен пробивати з відстані 15 м кузов товщиною 5 мм, а потім руйнувати автомобільний двигун.

Згідно з «Законом про міліцію» перелік усіх спецзасобів повинен бути затверджений Кабінетом Міністрів, однак в Постанові КМУ «Про затвердження Правил застосування спеціальних засобів при охороні громадського порядку» цього виду набоїв нема. Тендер на їхню закупівлю був проведений через наказ МВС.

Нагадаємо, що раніше заступник начальника Головного слідчого управління МВС України Олег Татаров заперечував про існування на озброєнні в міліції таких набоїв.

«Патрони, якими завдані тілесні ушкодження всім трьом громадянам – органи внутрішніх справ не використовують, і на озброєнні їх немає. Ще раз наголошую: немає таких патронів», казав він.

Технічні дані набоїв і інші деталі закупівлі в тексті «Наших грошей» –  «МВС і незаконні патрони».