Німці ввели санкції проти МВС
24.01.2014   //  

merkel

Днями канцлер Німеччини Ангела Меркель заявила, що не час вводити санкції проти української влади. Однак насправді німецька бюрократична машина ще рік тому занесла внутрішні війська України в чорний список, відмовившись продавати їм обладнання для розгону демонстрацій. Дізнатись про це вдалось завдяки державним тендерам.

У 2012 році Військова частина 3078 внутрішніх військ МВС України (Київ, вул. Нижньоюрківська 8-а) вирішила закупити протигази.

Закупівлю проводили під прикриттям Євро-2012, тому вліпили процедуру «в одного учасника» у ТОВ «Пост-01» (фірма вже мала досвід постачання подібних товарів, вигравши за три роки до цього тендери на 21,5 млн грн).

Угоду уклали лише 27 червня, коли футболісти вже грали півфінали, так що протигази, зрозуміло, були не для захисту від вболівальників.

Фірма мала поставити 800 комплектів «протигазів спеціальних» по 2417 гривень за комплект на загальну суму 1,93 млн грн. Під протигазами малась на увазі «ультраелітна маска на все обличчя» виробництва MSA AUER GMBH (Німеччина), каталожний номер D2056700.

Слід зазначити, що згідно до настанови виробника, така маска «не є повноцінним пристроєм захисту органів дихання сама по собі, а служить у якості лицьової маски при використанні разом із фільтром, дихальним апаратом або шланговими системами стисненого повітря».

Тобто підстав називати її «комплектом протигазу спеціального» якось не дуже й було сенсу – поставки жодних додаткових «фільтрів, дихальних апаратів або шлангових системам стисненого повітря» за цим договором не було.

Але це нюанс. Повернемось до історії.

Постачальник після підписання угоди, 19 липня, уклав угоду з виробником. Уже через три дні виробник подав до органу експортного контролю Німеччини (ним є Федеральний офіс економіки та експортного контролю, або BAFA) заявку на отримання експортної ліцензії.

25 липня ТОВ «Пост-01» отримав від військових свою попередню оплату у розмірі 580 тис грн. і якби все пішло нормально, то віддав би ці маски 25 жовтня.

Але все пішло не так.

Спершу BAFA зовсім не спішила із видачею німецькому виробнику експортної ліцензії, і розглянула заявку лишень 5 грудня 2012 р. А після цих зволікань відмовила у наданні дозволу на поставку масок до України.

Річ у тім, що ці маски є товарами подвійного призначення. Тому їх експорт за межі Євросоюзу вимагає ліцензування. А оскільки українці мали справу з Євросоюзом, то мали б врахувати контекст. Саме тоді Партія регіонів тріумфально підраховувала кількість заведених до парламенту «тушок», а Юлія Тимошенко рахувала чергові томи карних справ. Саме цей контекст і вистрілив:

«Основною причиною відмови у видачі експортної ліцензії BAFA є саме політичне підґрунтя, яке полягає у висновках європейських експертів щодо недотримання законності під час проведення парламентських виборів 2012 року, що прямо вплинуло на прийняття негативного рішення органу експортного контролю ФРН», – повідомило ТОВ «Пост-01» згодом у суді.

Тобто більше року тому орган влади Німеччини не словом, а ділом довів своє ставлення до «регіональних» методів політичної боротьби. Так що люди людей з альтернативним способом мислення тепер можуть створювати нові теорії щодо змови на кшталт «німці все спланували у 2012-му та завчасно підставили наших правоохоронців на 2014 рік».

(У тендерної історії ще було продовження. Фірма «Пост-01» повністю повернула військовим аванс. Однак ВВшники розлютились і через військового прокурора подали в суд за зрив поставки зі штрафними санкціями у розмірі 265 тис грн. І 5 грудня 2013 року навіть виграли. На прокурора і суд не вплинула позиція постачальника, який став заручником українських виборів та їх оцінки за кордоном: «дані обставини свідчать про причинно-наслідковий зв’язок, зумовлений висновком експертів ЄС, та інших міжнародних організацій щодо проведення парламентських виборів 2012 року, який вплинув на позицію органу експортного контролю при прийнятті рішення щодо видачі експортної ліцензії. В подальшому відмова експортного органу ФРН у видачі ліцензії унеможливила виконання зобов’язань відповідача згідно укладеного договору. Суд сказав, що «законодавство третьої сторони та експертні висновки ЄС мають загальний характер та не можуть бути враховані при вирішенні суперечностей за договорами укладеними на території України»).

У будь-якому разі внутрішні війська через проблеми з виборами-2012 зараз залишились без масок. І тепер ВВшні контрактники із місячним окладом у 1850 гривень та строковики з очікуванням на «бойові» премії чорним налом отримують «отруєння невідомими речовинами».

А тепер дещо про «невідомі речовини». Згідно зі свіжою Постановою Кабміну від 22 січня 2014 р. №13 пункт «ручні газові гранати, а також патрони з газовими гранатами» – доповнено засобом «Дрейф-2» російського виробництва (аерозольна граната).

Але – жодної інформації про закупівлю російських спецзасобів в офіційних джерелах знайти не вдалося. Так само, як і про закупівлю світлошумових гранат «Заря-2», «Факел-С» та «Пламя-М». Тож, в разі їх застосування постане загадка – як вони з’явилися на озброєнні міліції та внутрішніх військ – як «гуманітарна допомога» чи як «кредит під невеликий відсоток»?

Володимир Лютий