«Укрпошта» радника Арбузова купила реєстраторів на 21 мільйон у фірми з асоціації матері Арбузової
21.01.2014   //  

УДППЗ «Укрпошта» 27 грудня за результатами тендеру уклало угоду з ТОВ «Інфотакс плюс» на постачання 3 084 електронних контрольно-касових реєстраторів з внутрішніми модемами на суму 21,24 млн грн. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

Апарати «Екселліо FP – 2000» придбано по 6 888 грн. за штуку. На момент акцепту вони ще не були внесені до Державного реєстру реєстраторів розрахункових операцій. Міністерство доходів та зборів внесло їх у цей реєстр в день укладання угоди.

На момент розкриття пропозицій заявка «Інфотаксу» було найдорожчою. Однак тендерний комітет «Укрпошти» виявив арифметичну помилку у пропозиції, і отримавши дозвіл компанії, змінив її таким чином, що заявка стала найдешевшою. Це було зроблено в один день 12 грудня. Цього ж дня пропозицію було акцептовано. Відповідне оголошення було опубліковано у «ВДЗ» також у цей день.

ТОВ «Інфотакс плюс» зі статутним капіталом 2,7 млн грн. засновано у 2011 році Всеукраїнською громадською організацією «Асоціація платників податків України» (АППУ). Очільником асоціації є Валентина Арбузова, мати першого віце-премєра Сергія Арбузова. Директор «Інфотаксу» Вікторія Ільченко входить до ради АППУ.

Єдиним допущеним до участі конкурентом було ТОВ «Систем Груп Україна», яке 31 грудня виграло інший тендер «Укрпошти» на постачання електронних контрольно-касових апаратів з модемами на 10,41 млн грн. Її засновником є компанія «Систем груп інтернешнл лімітед» з Лондона, яка в свою чергу належить офшору «IFC investment ltd» (Беліз).

30 грудня «Укрпошта» уклала угоди з ПАТ «Всеукраїнський банк розвитку» Олександра Януковича на отримання двох кредитів на загальну суму $22,89 млн. Цільовим призначенням кредитів є «технічний розвиток» держкомпанії.

Правління «Всеукраїнського банку розвитку» очолює Валентина Арбузова.

У 2013 році «Укрпошту» очолив Костянтин Кривенко. У 1990-х роках він працював у донецькому відділенні «Приватбанку», яке очолювала Валентина Арбузова. У цьому ж відділенні також проходив виробничу практику Сергій Арбузов. Після інавгурації Віктора Януковича у 2010 році Кривенко став радником Сергія Арбузова, якого тоді призначили головою наглядової ради «Укрексімбанку».

Нагадаємо, ідея забезпечити всі касові апарати України модемами, що передавали б дані про пробиті чеки до єдиного центру, належить Нацбанку часів Сергія Арбузова та  Міністерству доходів, очолюваному товаришем Арбузова Олександром Клименком. Всі торговці мали оновити свої касові апарати і ще й платити у подальшому визначеним компаніям за їх сервіс (докладніше про цю схему).