Рейтинг «регіонів- годувальників» України. На першому місці – Полтавщина
21.01.2014   //  

Теза про те, що східні регіони України «годують» західні, безнадійно застаріло. Про це пише Артем Захарченко в «Інвестгазеті».

За перше півріччя 2013 року Донецька область отримала з держбюджету на 9,2 млрд грн асигнувань, дотацій і субвенцій більше, ніж до нього повернула. Більше платежів з бюджету отримав тільки Київ – більше 11 млрд. У той же час Львівська область за півроку перерахувала до держбюджету на 356 млн грн більше, ніж з нього отримала.

Якщо порівнювати бюджетне сальдо в розрахунку на одну людину, то на одного донеччанина з держбюджету за шість місяців минулого року виділено 2126 грн. Натомість кожен львів’янин перерахував до центрального бюджету країни 140 грн.

За вирахуванням імпорту Україну, по суті, «годують» три області: Харківська, що видобуває нафту і газ, Дніпропетровська, де видобувається залізна руда, і особливо Полтавська, в якій розвинений видобуток усього переліченого. Вони забезпечують бюджет значними сумами рентних платежів та плати за користування надрами.

Крім цих трьох областей, «в плюс» в першому півріччі працювали також Сумська, Черкаська та Львівська області. У Рівненській доходи і витрати практично рівні.

Між тим видобуток вугілля на Донбасі прибутку державі не приносить. Навпаки, держава щорічно витрачає по 12-14 млрд грн. на підтримку вугільників, переважно компенсуючи різницю між ціною реалізації вугілля та його собівартістю. Вугільні дотації становлять приблизно 30% всіх надходжень з держбюджету в Донецьку і Луганську області.

Однак ці регіони залишаються дотаційними і без цього. Останнім часом сюди спрямовують величезні інвестиції на різні «проекти державного значення» на кшталт будівництва доріг. Крім того, місцевим підприємцям активно відшкодовують ПДВ. За півроку – з Донецької області до держбюджету надійшло 6,7 млрд грн. ПДВ, а відшкодовано було 8,7 млрд грн. Це абсолютний рекорд для всіх регіонів.

Дуже специфічні показники у Києва. З одного боку, столиця генерує близько 40% доходів держбюджету (без урахування митних). З іншого, платежі на будівництво метро, мостів і доріг, а також асигнування численним бюджетним організаціям перекривають надходження і перетворюють Київ в найбільш дотаційний регіон.

У даній оцінці не враховано, скільки приносять до держбюджету митниці того чи іншого регіону, оскільки в цілому податки на імпорт по суті оплачують кінцеві споживачі – рівномірно по всій країні.

Окрім того в розрахунках не враховані бюджетні дотації Пенсійному фонду.

jpg016

jpg017