Фірма Юрушева відстояла 5 га біля київського озера Тельбін, незважаючи на протести мешканців
21.01.2014   //  

Суд відмовився визнати недійсним договір оренди земельної ділянки площею 4,83 га біля озера Тельбін у Києві із фірмою «Аквапарк». Про це свідчить постанова Господарського суду Києва від 11 грудня 2013 року.

Цю ділянку на вул. Юрія Шумського у 2003 році фірма отримала в оренду на 25 років для будівництва житлово-готельного комплексу зі спортивно-розважальним центром.

Прокуратура просила суд розірвати договір оренди недійсним, посилаючись на те, що частина ділянки відноситься до парку біля озера Тельбін. Розміщення в цьому місці будівель суперечить містобудівній документації.

Крім того, прокуратура стверджувала, що проект відведення ділянки не було погоджено відповідними органами. Але суд цю претензію спростував, оскільки отримав документи усіх органів, що мали погодити відведення ділянки. Суть претензій прокурора до цих документів зводилася до того, що у їх назві відсутнє слово «погодження». На що суд заявив, що у 2003 році законодавством це передбачено не було.

Стосовно ж доводів про те, що частина ділянки є парком, то суд заявив, що вони суперечать самому змісту рішення Київради про передачу її в оренду. Адже там вказано, що 3,62 га – це землі запасу житлової та громадської забудови, решта – вилучені у інших користувачів (Управління по фізичній культурі та спорту – 1,08 га, «Київенерго» – 0,13 га) наділи.

Суд також послався на позитивні висновки відповідних уповноважених органів про можливість відведення ділянки фірмі, а також на позитивний висновок державної екологічної експертизи 2003 року щодо забудови.

У 2011-2012 роках Держекоінспекція жодних порушень природоохоронного та земельного законодавства з боку ТОВ «Аквапарк» не виявила.

Засновниками ТОВ «Аквапарк» є ПАТ «Венчурний закритий недиверсифікований корпоративний інвестиційний фонд «Унібудінвест» та ТОВ «Ярославів вал». Директором фірми є депутат Вишгородської райради, обраний від «Фронту змін», Олександр Спасибко.

Засновником ПАТ «ВЗНКІФ «Унібудінвест» є ТОВ «Унібудінвест Менеджмент», у якому засновниками є Леонід Юрушев, його дружина Наталія Юрушева та дочки Єлизавета Юрушева і Анастасія Жолинська.

Засновниками ТОВ «Ярославів вал» є Наталія Юрушева, Єлизавета Юрушева і ПАТ «ВЗНКІФ «Унібудінвест».

Нагадаємо, замість розважального центру з басейном «Аквапарк» будує на орендованій ділянці житлові тридцятиповерхівки. Місцеві мешканці протестують проти забудови, але наприкінці 2012-го на дiлянцi розпочалися будроботи. Це призвело до перекриття дороги і повалення будівельного паркану. За поданням прокуратури на початку січня 2013 року інспекція Державного архітектурно-будівельного контролю столиці скасувала дозвіл на будівництво фірмі «Аквапарк».