Подружжя уникло великого штрафу за тендерний розпил, анулювавши свій шлюб
20.01.2014   //  

Суд скасував рішення Антиномонопольного комітету, яким ТОВ «Мега-Мит» було оштрафоване на 68 тис грн. за розіграний тендер. Про це свідчить рішення Господарського суду міста Севастополя від 18 грудня.

У березні 2013 року АМКУ встановило, що учасники торгів відділу освіти Нахімовської РДА із закупівлі згущеного молока – ТОВ «Мега-Мит» і ТОВ «Авіа» – є пов’язаними. Відтак на фірми було накладено штраф.

Ознакою пов’язаності для АМКУ стало те, що власники цих фірм Абит Туркменов і Валентина Басалай є подружжям.

Окрім того, підприємства подали на конкурс документацію з однаково допущеними граматичними помилками; довідки про наявність обладнання та матеріально-технічної бази та кількість фахівців подібні за змістом; довідки з банку і Єдиної бази даних про те, що проти них не порушені справи про банкрутство, вони отримали в один день; у них ідентичні сертифікати відповідності та декларації виробника. Крім того, фірми знаходяться за однією адресою – Севастополь, вул. Чернореченська, 129.

Однак суд скасував рішення АМКУ про штраф, виходячи з того, що зареєстрований 2007 року шлюб між Тукрменовим і Басалай в судовому порядку було визнано недійсним у 2013 році та актовий запис про нього анульовано.

Підставою для визнання шлюбу недійсним стала його фіктивність. Басалай і Туркменов в суді заявили, що вони фактично ніколи однією родиною не проживали, спільного господарства не вели, спільних дітей та спільно нажитого майна не мають.

Крім того, Басалай заявила, що Туркменов одружився з нею не з метою створення сім’ї, а з наміром переоформити на свого сина її підприємницьку діяльність. А коли вона відмовилася це зробити, перестав підтримувати з нею будь-які стосунки.

Туркменов це підтвердив. Він заявив, що дійсно хотів, щоб дружина переписала на його сина бізнес, оскільки, на його думку, керувати повинні чоловіки. Також він вказав на дуже різні культурні традиції та звичаї.

Як вказано у судовому рішенні, шлюб є недійсним від дня його державної реєстрації. Таким чином госпсуд дійшов висновку, що на момент проведення тендеру у 2012 році Тукрменов і Басалай не були пов’язаними особами.

Стосовно подібності документації і однакових помилок, то суд вказав на відсутність засобів, якими це можна було б довести, а відтак це є припущеннями. При цьому відділ освіти Нахімовської РДА міста Севастополя в суді заявив, що викладав на своєму сайті зразки документів, які необхідно подати на конкурс.

За висновками суду, не свідчить про узгодженість дій фірм і отримання довідок в один день, оскільки ці документи отримували різні особи.

Стосовно однієї адреси суд вказав, що «Мега-Мит» орендує у фірми «Авіа» частину приміщення, власником якої є «Авіа». А наявність між ними орендних відносин не є належним та допустимим доказом їх пов’язаності.

Нагадаємо, влітку 2012 року відділ освіти Нахімовської РДА міста Севастополя закупив у ТОВ «Авіа» 2922 кг згущеного молока на 91,87 тис грн.

У 2011 і 2013 роках ТОВ «Мега-Мит» виграло у відділу освіти Нахімовської РДА Севастополя підрядів на суму 1,17 млн грн. У свою чергу фірма «Авіа» у 2012 році – на 363,57 тис грн.

Загалом з 2008 року ТОВ «Мега-Мит» виграло держпідрядів на загальну суму 13,45 млн грн., ТОВ «Авіа» – 14,65 млн грн.

Засновницею і директором ТОВ «Мега-Мит» є Валентина Басалай. Засновником і директором ТОВ «Авіа» є Абит Туркменов; Басалай входила до складу засновників цієї фірми у 2003-2010 роках.

Зараз Валентина Басалай і Абит Туркменов, а також Руслан Туркменов і Ольга Туркменова є співвласниками Фермерського господарства «Плєм-Агро-Сервіс».

Валентина Басалай раніше була бізнес-партнером Михайла Фурси по фірмах «Продпоставка» і «Севпродукт». Фурса і його брат є засновниками кількох фірми, які регулярно виграють тендери з поставки продуктів харчування держустановам у Криму.