«Центр протидії корупції» не дав вінницькому «регіоналу» розпиляти 68 мільйонів на школі
14.01.2014   //  

У жовтні минулого року «Нашим Грошам» на очі потрапив дуже нахабний тендер у Вінниці. Бюджетні 68 мільйонів пиляли, як то кажуть, на святому – на дітях, а саме на будівництві школи. Нахабність полягала у тому, що ці мільйони, наплювавши на усі закони, розіграли між пов’язаними особами.

І ось завдяки юристам «Центру протидії корпції» цей розпил вдалось зупинити.

Коротко нагадаємо історію цього прикрого непорозуміння, яке в Україні називається «тендер».

Влітку минулого року Департамент капбудівництва Вінницької міськради оголосив відкриті торги. На них прийшло тільки двоє учасників – «БМУ-3» і «Будівельне управління №7».

Щоби не помітити з’вязок між тими двома «конкурентами» тендерному комітетові треба було приймати документи від учасників із заплющеними очима. Тут не потрібно було проводити розслідування – відкривати офшори, шукати родині зв’язки чи спільний бізнес – обидві компанії банально належали одній і тій самій людині. Людину звуть Тимофій Гіренко, депутат Вінницької облради від Партія регіонів. Саме йому належало 67% фірми-переможця «БМУ-3» і 85% «Будівельного управління №7», його єдиного конкурента.

Але очі таки, вочевидь, були заплющені, бо обох учасників допускають до тендеру, у вересні департамент  проводить розкриття пропозицій, вже за тиждень акцептує «БМУ-3» і ще за два, 26 жовтня, підписує з ним угоду.

Відповідну статтю про вінницький розпил «Наші Гроші» опублікували 8 жовтня (запам’ятайте цю дату, далі буде цікаво).

Після цього наші колеги з «Центру протидії корупції» разом з народним депутатом Віктором Чумаком оскаржили цю закупівлю у Вінницьку прокуратуру, місцеве відділення АМКУ й Державну фінінспекцію.

Першим відповів Антимонопольний, який повідомив, що замовник із фірмою, виявляється, вже розірвали договір за взаємною згодою сторін. При чому зробили це допугодою від 8 жовтня. Який чудовий збіг з опублікуванням статті у «Наших Грошах».

амку розрив2

Далі був лист від Вінницької ДФІ і стало ще краще. Бо виявилося, що угоду розривали «в зв’язку із самостійним виявленням комітетом з конкурсних торгів замовника порушень зазначених у зверненні голови правління ГО «Центр протидії корупції». Коротше кажучи, як в мультику: «Это я сама дошла. На лыжах».

дфі розрив2

Взагалі нам дуже важко повірити в існування чиновника, який провів торги, відкрив пропозиції, оформив акцепт, підписав угоду, запостив документи на «Вісник», коротше кажучи «закрив тєму», а потім ні з того ні з сього через два тижні від угоди кинувся наново перевіряти документи, й – о чудо! – викрив змову.

звітОсобливо важко дається цей сценарій з урахуванням того факту, що звіт про результати закупівлі датований 9 жовтням. Тобто виходить, що спочатку угоду розірвали, а на наступний день ми підписуємо звіт про те, що переможець визначений і підстав для відміни чи визнання торгів такими, що не відбулися в нас немає.

Хоча у сухому залишку не так важливо, де саме у замовника сталося осяяння: там, де живе мозок, там, де прокидається совість, чи там, де ховається страх. Бо це був лише перший раунд. Другий почнеться тоді, коли Вінницька міськрада знову оголосить тендер на будівництво цієї школи. Адже 68 мільйонів – то не копійки, нічийними довго лежати не можуть. Тож спішимо запевнити вінницьких чиновників: коли оголосите, «Наші Гроші» з радістю забезпечать цій процедурі належний інформаційний супровід.

Блог від: Леся Іванова