Суд залишив вже напівзруйновану садибу Сікорських людям Шуфрича
13.01.2014   //  
Фото НБН

Фото НБН

Держпідприємству «Готель «Козацький» не вдалося розірвати договір оренди нежитлового будинку по вул. Ярославів Вал 15-Б у Києві із Міжнародним благодійним фондом «Музей історії повітроплавання і авіації ім. Сікорського». Про це свідчить постанова Вищого господарського суду України від 23 грудня.

Цю триповерхову будівлю загальною площею 1460 кв м вартістю 427 тис грн., яка знаходиться в управлінні Міноборони, у 2000 році віддали благодійному фонду в оренду на 49 років.

За договором, фонд зобов’язався протягом трьох років реконструювати будівлю і організувати у цьому приміщенні музей. Однак цього досі не зроблено. Будівля знаходиться в аварійному стані: перегородки підвалу і всіх поверхів зруйновані, по всій будівлі спостерігаються тріщини з шириною розкриття до 2 см, балкони зруйновані, дах і горище частково обрушені.

У травні 2013 року суд першої інстанції задовольнив позов ДП «Готель «Козацький», на балансі якого перебуває будівля, і розірвав договір оренди через невиконання фондом умов договору, а саме: не здійснено капітального та поточного ремонту, будівля не застрахована.

Однак, суд апеляційної інстанції це рішення скасував. Суд прийняв додаткові докази, які вказали на те, що додатковими угодами до договору оренди були внесені зміни. Зокрема, у 2002 році умова щодо страхування орендованої будівлі взагалі була виключена. А у 2004 році (до того часу за договором будівля вже мала бути реконструйована) з’явився пункт про те, що для розробки проектно-кошторисної документації на проведення реконструкції благодійний фонд має отримати дозвіл Київської міської державної адміністрації. Це дало змогу продовжити терміни будівництва.

Апеляційний суд встановив, що однією з головних причин затримки розробки документації для початку робіт була затримка у відведенні земельної ділянки та оформленні права землекористування.

Встановивши відсутність вини благодійного фонду у невиконанні умов договору, апеляційний суд відмовив у задоволенні позову. ВГСУ залишив цю постанову без змін.

Міноборони у 2006 році вже намагалося розірвати договір оренди із благодійним фондом, однак безуспішно.

Триповерхова будівля на вул. Ярославів Вал 15-Б у Києві була побудована на замовлення лікаря-психіатра Івана Сікорського. У цій садибі ріс його син, відомий авіаконструктор Ігор Сікорський.

Міжнародний благодійний фонд «Музей історії повітроплавання і авіації ім. Сікорського» зареєстрований на вул. Ярославів Вал, 15-Б. У складі його засновників значаться шестеро осіб: кияни Вячеслав Піонтковський та Володимир Глібок, а також жителі Ужгорода Вячеслав Черепаня, Степан Гавриляк, Євген Дорошенко і Марія Шуфрич, мати народного депутата від Партії регіонів Нестора Шуфрича, яка померла у 2010 році.

Вячеслав Черепаня разом із Нестором Шуфричем є засновниками ТОВ «Реал Груп». Ця фірма разом з Вячеславом Піонтковським були засновниками ТОВ «Ласпі», яке вже ліквідоване. За даними ЗМІ, фірма «Ласпі» причетна до захоплення стоянкового пункту для суден, що знаходиться біля мосту Патона у Києві, на Видубицькому озері. Також Черепаню називають помічником нардепа Шуфрича

Благодійний фонд має однаковий номер телефону – 0442016327 – із ПАТ «Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд «Реал Груп». Цей венчурний фонд зареєстрований на вул. Червоноармійській, буд.62, кв.8. За цією ж адресою прописані кілька фірм, одним із засновників яких є Черепаня. Тут же зареєстроване ТОВ «Класовик», співзасновником якого є син нардепа Олександр Шуфрич.