Панамці розіграли з Ахметовим ще 385 шахтарських мільйонів
13.01.2014   //  

ТОВ «Компанія «Гірничі машини» 20-26 грудня виграло тендери держпідприємств на 385,12 млн грн. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

Більшу частину цієї суми – 276,47 млн грн. – склади підряди ДП «Шахтарськантрацит» на обладнання для оснащення 5 східної лави східного блоку пласта h8 і 6 східної лави центрального блоку пласта h7 шахти «Шахтарська-Глибока».

Решту підрядів на 108,65 млн грн. фірма отримала від «Артемвугілля» та «ВК «Краснолиманська».

Засновником ТОВ «Компанія «Гірничі машини» є панамський офшор «Севард трейдінг інк» (Sevard trading inc.). Президентом «Севарду» є Татьяна Іцель Салданья Ескобар (Tatiana Itzel Saldaña Escobar). За даними реєстру панамських компаній станом на 2010 р. Салданья була одним з уповноважених директорів ще двох панамських фірм – «Cascado AG» і «Systemo AG». Разом з нею на той момент у списку директорів цих компаній були латвійці Стан Горін та Ерік Ванагельс, найбільш відомі як продавці «вишки Бойка».

Переможець тендерів має таку саму назву як і машинобудівельний холдинг Ріната Ахметова – ПрАТ «Торгова компанія «Гірничі машини». І саме ця фірма Ахметова була єдиним конкурентом панамців на цих тендерах.

Офіційно у групі Ахметова заявляють, що ТОВ «Компанія «Гірничі машини» не має до них стосунку.

«Панамська» компанія «Гірничі машини» почала вигравати державні тендери у 2012 році, отримавши з того часу підряди щонайменше на 2,37 млрд грн.