«Дніпрогаз» купив на перепродаж у кіпрського офшора газу за чверть мільярда по старим високим цінам
09.01.2014   //  

ПАТ «Дніпрогаз» уклало угоду з ТОВ «РГК-трейдінг» на постачання природного газу для подальшої реалізації промисловим споживачам на 235,08 млн грн. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

Угоду було укладено у четвертому кварталі 2013 року, однак конкретна дата не повідомляється.

56,8 млн кубометрів газу придбано по 4 138 грн. ($517) за тисячу кубометрів. Це значно дорожче, від нової ціни газу, по якій «Газпром» згідно з грудневими домовленносятми між Віктором Януковичем і Володимиром Путіним буде продавати паливо «Нафтогазу» цього року – $268.

ТОВ «РГК-трейдінг» було засновано 2 серпня 2013 року. У вересні компанія отримала ліцензію НКРЕ на постачання 400 млн кубометрів газу по нерегульованому тарифу.

Засновником «РГК-трейдінг» є кіпрський офшор Ті.Джі.Ай Газ Холдінгз Лімідед (Т.G.I. Gas Holdings Limited), директором – Артем Компан, відомий як заступник голови правління з обліку та реалізації природного газу ПАТ «Дніпропетровськгаз».

Основними акціонерами «Дніпрогазу» є кіпрські офшори Eriswell Trading LTD (16,6%), Sodeman LTD (9,7%), Tanter Holdings LTD (16,6%), Sagacity LTD (16,9%), Humgate Holdings LTD (21,5%).

Правління «Дніпрогазу» очолює Юрій Френкель, який до призначення був заступником голови правління з обліку та реалізації природного газу «Дніпропетровськгазу», тобто працював на тій же посаді, що і вищезгаданий директор «РГК-трейдінгу» Артем Компан.

Раніше «Дніпрогаз» входив у групу «Газекс» російського мільярдера Віктора Вексельберга. Однак у 2012 році акції «Дніпрогазу» та інших українських облгазів «Газекса» були перереєстровані на вищезгадані кіпрські офшори.