Суд забрав у сина екс-директора облавтодору тендер на 6 мільйонів через підробку документів
26.12.2013   //  

Суд визнав недійсними результати конкурсу із закупівлі послуг з ремонту вулиць у Дніпропетровську на суму 6,64 млн грн. і зобов’язав його переможця ТОВ «Українсько-польське підприємство з іноземними інвестиціями «УПС» повернути отриманий аванс у розмірі 528 тис грн. Про це свідчить постанова Дніпропетровського апеляційного господарського суду від 19 грудня.

Предметом закупівлі став капітальний ремонт вул.Братів Трофімових від вул.Метробудівської до лікарні №5 у Дніпропетровську.

На конкурс, який пройшов восени 2012 року, прийшло два учасники – фірма «УПС» і ТОВ «Євродорбуд». Переміг «УПС» з найдешевшою пропозицією (6,64 млн грн.), яка відрізнялася від пропозиції конкурента всього на 747 грн. У 2012 році Департамент ЖКГ Дніпропетровської ОДА перерахував фірмі «УПС» 528,07 тис грн. авансу.

Результати цієї закупівлі оскаржила обласна прокуратура, яка представляла інтереси Дніпропетровської облдержадміністрації.

Суд першої інстанції (суддя Соловйова А.Є.) не побачив порушень при проведенні тендера. Натомість апеляційний суд визнав закупівлю недійсною. Він прийняв докази прокурора про те, що пропозиція ТОВ «Євродорбуд» містила недостовірні відомості і мала бути відхилена конкурсним комітетом.

Зокрема, «Євродорбуд» у своїх документах вказав, що має на своєму балансі котки, навантажувачі різних модифікацій, автогрейдери, самосвали та ін. але відповідно до статистичної звітності станом на червень 2012-го на балансі фірми основні засоби взагалі не обліковуються.

Фірма вказала, що в неї постійно працює 2 особи і за трудовими угодами – 7 осіб. Але обласне управління Пенсійного фонду і податкова заявили, що «Євродорбуд» протягом 2011-2012 років взагалі не звітував про найманих працівників.

Крім того, у фірми виявилися підробленими довідки з банку, податкової інспекції, а також довідка ДП «Державний центр з питань відновлення платоспроможності та банкрутства». Усі вони були видані у вихідний, неробочий день. Банк і податкова вказали, що ці довідки не видавали. А держпідприємство відповідно до наказу Мінекономрозвитку від 20.03.2012 взагалі ліквідовано.

Усі інші офіційні документи, надані «Євродорбудом», не містять дати та номеру вихідної кореспонденції, що також не відповідає законодавству.

Виявилося, що Департамент ЖКГ документи фірми не перевіряв. Якби це було зроблено, то пропозиція «Євродорбуду» мала бути відхилена, а торги – відмінені у зв’язку з тим, що до оцінки допущені тендерні пропозиції менше ніж двох учасників.

Засновником і директором ТОВ «Українсько-польське підприємство з іноземними інвестиціями «УПС» є Тарас Палій, син колишнього генерального директора ДП «Дніпропетровський облавтодор».

Засновницею і директором ТОВ «Євродорбуд» є Вікторія Грудіна. До 2012 року засновником фірми був Дмитро Вікторович Дубцов. Людина з таким ПІБ є відомим дніпропетровським адвокатом, який захищав в суді винуватців двох смертельних ДТП – сина екс-прокурора Дмитра Рудя та екс-голову Зачепилівської райради Харківщини Олега Токаря.