ЄДАПС пробився крізь баштан
24.12.2013   //  

арбузСенсаційна оборудка відбувається прямісінько під носом у Арбузова. Чверть мільярда на закордонні паспорти ось-ось отримає один з учасників концерну, недобитого урядом півроку тому.

У «Віснику держзакупівель» вилізло без перебільшень сенсаційне повідомлення.

Державна міграційна служба 20 грудня акцептувала пропозицію однієї з фірм концерну «ЄДАПС» на послуги, пов’язані з виготовленням біометричних закордонних паспортів, вартістю 295,10 млн грн. При цьому сам тендер проводиться за неконкурентною процедурою закупівлі «в одного учасника». Тобто на безальтернативній основі.

Отже псу під хвіст пішли героїчні зусилля першого віце-прем’єра Сергія Арбузова та його команди. Всього півроку тому «младореформатори» ставали дибки, аби зачистити від «ЄДАПСу» ринок виготовлення документів.

У червні уряд зупинив дію своєї постанови, якою впроваджувалась паспортна монополія концерну на біометричні паспорти (вона і досі зупинена, можете пересвідчитись тут).

При цьому пішли розмови, що попередня угода Державної міграційної служби з «ЄДАПСом» була заблокована Антимонопольним комітетом. І хоч це виявилось неправдою (скарга у червні справді була, однак її відкликали вже за кілька днів, тому АМКУ жодного рішення по суті не приймав), але скаржник – державний поліграфкомбінат «Україна» – відразу отримав перший за багато років підряд на виготовлення закордонних паспортів старого зразка.

Вінцем став липневий закон, що ввів нову монополію не тільки на паспорти, а взагалі на всі види бланків із спецелементами захисту (водійські права, виборчі бюлетені, тощо). Новим монополістом став Нацбанк, яким управляє Арбузов через свого підручного Ігоря Соркіна. Паралельно поліграфкомбінат перейшов у відання Нацбанку.

Тоді здавалось, що Арбузов отримав повну і беззаперечну перемогу. Однак деякі сумніви залишались (див. «ЄДАПС помер? Аякже ж…»).

Одна з пересторог стосувалась «килимового» патентування бланків державних документів. Річ у тім, що голова консультативної ради ЄДАПСу Юрій Сидоренко запатентував закордонні паспорти з біометричними даними та купу інших державних бланків, включно з акцизними марками на алкоголь і тютюн. Відтак у арбузівської «України» виникли безсумнівні проблеми з виготовленням цих документів. Вони просто не могли обійти патент, не вирішивши питання з його власником (сумою чи тюрмою), або не придумавши новий паспорт.

Новий паспорт не придумали. І ось маємо щось подібне на калюжу, у якій всіма органами тіла опинились Арбузов&Ко.

Державна міграційна служба збирається віддати підряд вартістю 295,10 млн грн. компанії «КП ОТІ». Ця фірма не криється, що входить до концерну «ЄДАПС», заявляючи про це на своєму сайті.

Офіційно 99% акцій ПАТ «КП ОТІ» належить іншій фірмі – ТОВ «ЄДАПС», власником якого є офшор «Cib investment fund ltd» (Сент-Кітс і Невіс). Ця «товка» також віднедавна є власником фірми «ЮС-Дизайн», на яку вищезгаданий Юрій Сидоренко завів свої бланкові патенти.

Звісно, акцепт – ще не угода. І угода – ще не кеш. Однак є підстави думати, що гроші в цій темі скоро з’являться у повному обсязі.

Особливо, якщо зважити на історію, що сталась минулого тижня. «Інсайдер» дізнався, що відбувалось 18 грудня на засіданні бюджетного комітету Верховної Ради, який погоджував урядові пропозиції по перерозподілу бюджетних грошей. У тому числі йшла мова й за наші 295 мільйонів. Процитуємо повністю цей фрагмент мовою оригіналу:

«Немалый «улов» вчера достался Государственной миграционной службе (ГМС). Депутаты позволили Министерству торговли и экономической политики перечислить этому ведомству 295 млн гривен на создание некоего государственного демографического реестра. Заместитель главы ГМС Василий Грицак объяснил нардепам, что без этого его ведомство не сможет наладить печать биометрических заграничных паспортов.

Любопытно, что деньги правительство решило выделить в рамках финансирования госпрограммы активизации экономики на 2013-2014 гг. Печать паспортов в качестве меры для стимулирования экономики выглядит как минимум неординарно.

Депутаты к такой идее Кабмина отнеслись насторожено. Оксана Калетник, первый заместитель главы бюджетного комитета, спросила у Грицака, как он собирается за столь короткий строк провести тендер. Тот ответил, что у него есть пять компаний, и тендер пройдет по «ускоренной» процедуре.

– Мы что, найдем еще один «Арт-Мастер» (компания-разработчик госреестров, которую в октябре нынешнего года СБУ обвинило в причастности к хищению госсредств, но она продолжает получать деньги по патентам на два госреестра)? – возмутилась Калетник.

– У нас таких проблем не будет, наш реестр работает безупречно. И если бы у нас были эти деньги в начале года, у украинцев уже были бы биометрические паспорта, – ответил ей Грицак.

– Нас всех интересует вопрос: сейчас загранпаспорт стоит 171 грн, а сколько он будет стоить после всех ваших процедур? – спросил его Андрей Деркач.

– После всех процедур – 330 гривен, а внутренний останется в той же цене, – сообщил Грицак.

– То есть в два раза? Нет, я за это голосовать не буду, – рассмеялся Деркач.

Другие депутаты также сказали, что не будут голосовать.

Но все-таки проголосовали. Глава бюджетного комитета Евгений Геллер объяснил им, что постановление Кабмина о финансировании реестра для паспортов также предусматривает выделение 29 млн гривен на капитальный ремонт Института пульмонологии им. Яновского и 30 млн гривен – на уплату задолженности МОЗ за поставку медоборудования. Лишить денег врачей нардепы не решились».

Отже заступник голови Державної міграційної служби Василь Грицак, якого позаочі кличуть «Грицапсом» за його невмирущий лобізм «ЄДАПСу», домігся купи грошей. Оцініть з яким цинізмом гроші на паспорти були зашиті разом з соціально важливими видатками на медицину і таку ж цинічну фразу Грицака про те, що у нього є п’ять бажаючих компаній, тоді як насправді була одна.

Тож здається, що Арбузову доведеться попотіти, щоб зупинити чужу тему на своєму баштані. Звісно якщо тема і досі чужа, а не стала предметом мирової угоди між Арбузовим і Сидоренком.

Юрій Ніколов, «Наші Гроші»