Янукович у Китаї домовився за 3 мільярди євро для фірми, пов’язаної з Клюєвим
17.12.2013   //  

Компанія «Грінтек Енержі», яка удостоїлась честі підписувати рамкові угоди з китайськими інвесторами в присутності президента Віктора Януковича, пов’язана з братами Андрієм та Сергієм Клюєвими. Про це пише Юрій Віннічук на «Insider».

5 грудня у Пекіні за участі Януковича була підписана рамкова угода у сфері альтернативної енергетики. Документ підписали українське ТОВ «Грінтек Енержі», Китайська національна група корпорацій будівельних матеріалів та Китайська експортно-кредитна страхова корпорація (SINOSURE).

Як повідомила прес-служба Адміністрації президента, угода «визначає основні засади та передумови залучення прямих інвестицій та проектного фінансування з КНР у будівництво та розвиток проектів у галузі відновлюваної енергетики в Україні встановленою потужністю понад 1 ГВт». За даними Forbes, обсяги фінансування проекту на першому етапі реалізації – 288 млн євро та близько 2,5 млрд євро – на другому.

«Грінтек Енержі» створено в липні 2011 року. Її власником була компанія з Британських-Віргінських островів (БВО) Merandal Investments. Цій компанії раніше належав кіпрський офшор Krasolena Investment.

Останньому належать компанії: «Омао Солар», «Оріол Солар», «Оспрій Солар», «Оузіл Солар», «Оул Солар». Ці компанії – кримські сонячні електростанції, які належать братам Сергію і Андрію Клюєвим. Сергій Клюєв – народний депутат від Партії регіонів, Андрій Клюєв – секретар РНБО.

Директором «Грінтек Енержі» з моменту створення по грудень 2011 року був Сергій Колобов. Перед тим як очолити фірму він був керівником п’яти компаній з однойменними назвами: «Краймія Солар 1», «Краймія Солар 2», «Краймія Солар 3», «Краймія Солар 4» та «Краймія Солар 5». Це також кримські сонячні електростанції, які належать братам Клюєвим.

У квітні 2012 року Колобов перейшов на посаду заступника голови Республіканського комітету Криму з палива, енергетики та інноваційної політики. З жовтня того ж року очолив цей комітет.

У 2013 році власники «Грінтек Енержі» змінилися. Мажоритарна частка у цій компанії перейшла до Greentech Energy Services з БВО.

Міноритарні частки було записано на дві фізособи (Вадим Рибак та Олександр Хижняк) та дві юрособи (нідерландське Whitebridge Construction та українське ТОВ «Ен Ес Ай Буд»).

Вадим Рибак в 2011 році був директором десяти сонячних електростанцій, які також належать Activ Solar Клюєвих. Зокрема він очолював: «Альфа Солар», «Бета Солар», «Зета Солар», «Сігма Солар», «Дельта Солар», «Арциз Солар», «Франко Солар» та «Дунайську СЕС-1».

Зв’язок з Клюєвими компанії Whitebridge Construction знайти не вдалось, а от «Ен Ес Ай Буд» пов’язана з братами через їх топ-менеджера. Так, компанія прописана за адресою масової реєстрації в Києві. Її власники – дві фізичні особи: Михайло Сидоренко, який має всі ознаки підставної особи, та Анатолій Мінченко.

Анатолій Мінченко з 2000 року і до сьогодні – голова наглядової ради ВАТ «Укрпідшипник». Це підприємство також належить братам Клюєвим.

Гедиректор Activ Solar Михайло Черевко повідомив INSIDER, що «Грінтек Енержі» проектує сонячні електростанції для Solar. Причетність компанії, що отримає інвестиції з Китаю, до своєї організації він заперечив.

«Грінтек Енержі» не пов’язана з компанією Activ Solar ні за структурою власності, ні за складом менеджменту. Ми не можемо коментувати рамкову угоду, підписантом якої наша компанія не була», – передала прес-служба Solar слова Черевка.

Нагадаємо, Activ Solar братів Клюєвих є найбільшим гравцем ринку сонячної енергетики в Україні. За підрахунком INSIDER, в 2012 рік виручка її станцій від виробництва електроенергії становила близько 1,5 млрд гривень.

Народний депутат від Партії регіонів Сергій Клюєв нещодавно повідомив, що саме він є власником компанії “Танталіт”, на яку зареєстровано землю резиденції “Межигіря” Віктора Януковича.

Андрій Клюєв є серкретарем Ради нацбезпеки України. За словами голови Київської міськдержадміністрації Олександра Попова саме він давав вказівки щодо розгону Майдану 30 листопада.