Фірма Лавриновича отримала у субпідряд супровід найбільших державних угод на $11 мільярдів (уточнено)
16.12.2013   //  

Юридична компанія «Лавринович і партнери» супроводжувала чотири з десяти найбільших публічних угод, які були проведені в Україні в 4-му кварталі 2012 року та 1-3 кварталах 2013 року. Про це повідомляється у спецвипуску «50 ведущих юридических фирм Украины 2013» газети «Комерсантъ-Украина».

До рейтингу найбільших угод, оприлюднених виданням, потрапили лише ті справи фірми «Лавринович і партнери», де фігурували державні установи.

Для Міністерства фінансів компанія вела угоди по наданню Державним банком розвитку КНР кредита «Нафтогазу України» під державні гарантії (так званий «вугільний кредит» у розмірі $3,656 млрд, друге місце у рейтингу) та надання кредиту Експортно-імпортним банком Китаю Державній продовольчо-зерновій корпорації України ($3 млрд, третє місце).

Також для Мінфіну «Лавринович і партнери» вело дві угоди по розміщенню десятирічних облігацій зовнішнього державного займу (по $1,25 млрд, восьме та дев’яте місце).

У топ-50 найбільших публічних угод потрапили ще три угоди, які вели «Лавринович і партнери»: додатковий випуск суверенних єврооблігацій Мінфіном ($1 млрд, 11 місце), довипуск квазісуверенних єврооблігацій держпідприємства «Фінансування інфраструктурних проектів» під державні гарантії з погашенням у 2017 р ($550 млн, 22 місце), дебютний випуск єврооблігацій регіональних залізниць ($500 млн, 26 місце).

Загалом до топ-50 найбільших публічних угод потрапили 15 угод на загальну суму $26,746 млрд, у яких брали участь державні установи. Сім з них на загальну суму $11,206 млрд. вела фірма «Лавринович і партнери».

Найдорожчою угодою з рейтингу «Комерсанту» є розділ продукції по видобутку на Юзівській ділянці і угоді про операційну дільність, укладену між ТОВ «Надра Юзівська», «Шелл експлорейшн енд Продакшн Юкрейн інвестментс (IV) б.в.» і Кабінетом міністрів – $10 млрд. З боку фірми «Надра Юзівська» угоди вела фірма «Астерс», від «НАК «Надра України» – фірма «Антіка».

Управляючим партнером фірми «Лавринович і партнери» є Максим Лавринович, син Олександра Лавриновича, який з 2010 року до липня 2013 року очолював Міністерство юстиції.

В усіх угодах, які вела фірма Лавриновича, партнером її була міжнародна юридична компанія «White&Case», яка останніми роками отримала низку підрядів від Мінюсту Олександра Лавриновича та «Нафтогазу України».

Нагадаємо, послуги, необхідні для здійснення державних запозичень, та юридичні послуги, пов’язані із захистом прав та інтересів України під час врегулювання спорів, не підпадають під дію закону про держзакупівлі. «Лавринович і партнери» отримала усі вищезгадані підряди без проведення відкритих торгів.

Після опублікування цієї інформації до «Наших Грошей» надійшли повідомлення від фірми «Лавринович і партнери». Публікуємо офіційну заяву компанії:

ТОВ «Адвокатська фірма «Лавринович і Партнери» за всі 9 років своєї діяльності не укладала договори на надання юридичних послуг з державними установами та не отримувала державні кошти в якості оплати послуг. Фірма також не супроводжувала арбітражні справи, в яких стороною є держава Україна. Фірма ніколи не брала участі в жодному тендері на отримання коштів з держбюджету.

Назва та зміст статті також вводять в оману, змушуючи припустити, що Фірма надавала послуги на загальну суму 11 млрд доларів США.

Клієнтами Фірми є міжнародні та українські великі і середні компанії. Юридична фірма «Лавринович і Партнери» є членом низки професійних асоціацій та мереж юридичних фірм, співпрацює з міжнародними та іноземними юридичними фірмами, отримала визнання як у українських, так і в міжнародних рейтингах.

Консультації щодо угод, які супроводжувала Фірма, надавали також низка інших юридичних фірм, включаючи міжнародні юридичні фірми. Відсутність повної інформації призводить до недостовірності матеріалу та вводить в оману.

Всі інші похідні твердження у статті, так само як і назва статті, також не відповідають дійсності, є недостовірними, оскільки спираються на спростовані вище факти.

Від «Наших Грошей»

Суть претензії полягає у тому, що фірма «Лавринович і партнери» є субпідрядником фірми White&Case, яка отримує у супровід угоди державних установ. Відтак у фірмі «Лавринович і партнери» вважають, що не мають жодного клієнта у держсекторі.

З огляду на це ми відкорегували заголовок новини. При цьому ми геть не розуміємо, як з заголовоку «Фірма Лавриновича супроводжувала найбільші державні угоди на $11 мільярдів» можна зробити висновок про те, що юридична компанія отримала 11 мільярдів доларів.

В будь-якому разі наголошуємо, що у «Віснику держзакупівель» немає жодних даних про підряди, отримані фірмою White&Case від Мінфіну та регіональних залізниць на супровід згаданих угод. Це не дає можливості з’ясувати, чи була можлива конкурентна боротьба за державні підряди. Також залишається невідомим розмір гонорарів White&Case від державних установ, частку яких у якості субпідрядника отримували «Лавринович і партнери».