Хто бореться з Майданом. Медведчук
11.12.2013   //  

moneyМедведПутинСтатутний капітал фірми, очолюваної керівником благодійного фонду Віктора Медведчука, збільшився до 2 млрд грн. на початку 2012 році. Це співпало з активізацією «Українського вибору» Медведчука.

Здається, немає більш послідовного ворога євроінтеграції з українським паспортом ніж лідер «Українського вибору» Віктор Медведчук. Він не соромиться всякий раз підкреслювати свою близькість до Володимира Путіна, старанно фотографуючись з кумом на борцівських турнірах у Росії. Останнього разу їх бачили разом 24 листопада в Санкт-Петербурзі на чемпіонаті світу по самбо, де Медведчук дозволив собі заявити: «Истерия Евросоюза порождает истерию со стороны оппозиции. Но с этой истерией мы справимся…»

Вже за кілька днів «Беркут» топтав ногами студентів, а жоден з босів міліції не зміг пояснити, чий це виконувався наказ. Біженка з табору Партії регіонів Інна Богословська висловила впевненість, що «зараз ситуацією керує Путін через Медведчука. Кажуть, що 100% не буває, але це той випадок, коли я можу сказати на 100%… Зараз Медведчук руками Клюєва і ряду інших товаришів розігрують свій власний сценарій, це його стиль».

Правда це чи ні – невідомо. Вся діяльність Медведчука в Україні сповнена міфів, ретельно сплутаних з реальністю. Ось, наприклад, міф про статки, які журнал «Фокус» оцінює приблизно у чверть мільярда доларів.

Відомий провокатор Дмитро Корчинський натякає на російське походження грошей. Мовляв, це міра вдячності Кремля тим, хто допоміг Росії у 2008 році укласти з Україною кабальний газовий контракт: «Дело в том, что из стоимости каждого кубометра газпромовского газа 50$ «Газпром» выплачивает тем кто обеспечил контракт: 2$ Бакаю, 8$ Медведчуку и 40$ Юле».

Путін в гостях у Медведчука неподалік від Ялти.

Путін в гостях у Медведчука неподалік від Ялти.

Сам Медведчук розповідає щось дуже туманне:

«В 2005-м я вернулся в бизнес и активно им занимаюсь. Этот бизнес связан с IT, горно-металлургическим комплексом, добычей полезных ископаемых, нефтепереработкой, энергетикой, агропромышленным комплексом. Он, естественно, легальный. Я ни от кого не скрываю, что являюсь состоятельным человеком», – розповів Медведчук в інтерв’ю «Кореспонденту».

Знайти цей міфічний бізнес досить складно, якщо взагалі можливо. Прізвище лідера «Українського вибору» у відкритих джерелах ніколи не фігурувало поряд з якимось фірмами окрім адвокатської компанії «БіАйеМ». Тож офіційно розібратись звідки «Український вибір» щомісяця отримує мільйони на рекламний спам «тайожного союзу» можуть тільки органи, більш компетентні від журналістів.

Ми ж можемо констатувати наступне. Діяльність «Українського вибору» активізувалась на початку 2012 року. Тоді на сайті організації з’явились перші записи, а на біг-бордах – масована реклама, бюджет якої Медведчук оцінює у 1,5 млн грн. на місяць.

І саме тоді трапилась одна чудова річ зі статутним капіталом однієї чудової фірми – ТОВ «Інвестиційна фірма «Укркапітал», директором якої є Дмитро Шуст, багаторічний керівник «Благодійного приватного фонду Віктора Медведчука».

Отже статутний фонд «Укркапіталу» з 5 млн грн. у 2003 році зріс до 2 млрд грн. у лютому 2012 року, і станом на сьогодні складає 1,91 млрд грн:

Укркапітал

Пояснень звідки прийшли гроші у нас немає. Відомо, що офіційним засновником «Укркапіталу» є лондонська фірма «Інтермей менеджмент лтд», а в останньої – кіпрська «Dynalom Enterprises». Можливо, що ці гроші пов’язані з планами «Укркапіталу» на будівництво гірсько-лижного комплексу на території гір Великого та Малого Гургуляту (с.Мислівка, Долинського району, Івано-Франківської області). Однак сама компанія повідомила, що цей план коштуватиме 0,5 млрд грн.

Також не дуже зрозуміло, чи могли 90 млн грн., на які зменшився статутник «Укркапіталу» за останні півтора роки піти на діяльність «Українського вибору».

У будь-якому разі очевидно, що фірма, очолювана керівником благодійного фонду Медведчука, почуває себе досить непогано. Якими грішми наповнюється статутний фонд цієї структури, нагадаємо – незрозуміло. Тому просто зафіксуємо. Для історії і для наших закордонних колег, які люблять відкривати справжніх власників закордонних офшорів. Як докопаються – обов’язково вам повідомимо. Та й не тільки вам.

Активи і плани «Укркапіталу»

діамант

«Діамант». Обласна рада розширила межі села Мислівка Долинського району до 396 з половиною гектарів — Інвестиційна компанія «Укркапітал» планує будівництво тут гірськолижного туристично-рекреаційного комплексу. За інформацією обласного управління лісового та мисливського господарства, межі Мислівки розширені за рахунок земель лісового фонду державного підприємства «Вигодське лісове господарство».

Бескид

«Бескид». Комплекс відпочинку у Мислівці. Губернатор Івано-Франківської області Михайло Вишиванюк з якогось дива заперечував причетність Медведчука до цього комплексу.

лижний комплекс план Бескида

«Гірськолижний рекреаційний комплекс» у тій самій Мислівці. Наразі проектується.

циблі

«Циблі». База відпочинку на березі Дніпра неподалік від Переяслав-Хмельницького Київської області.\

гаспра

«Гаспра». 18-поверховий готель будується на однойменному кримському курорті на межі першої охоронної зони на землях рекреаційного значення.

Юрій Ніколов, «Наші Гроші»