«Донбасенерго», придбане Гуменюком, відписало ще 663 мільйони сусіду Януковича
06.12.2013   //  

ПАТ «Донбасенерго» 20-22 листопада за результатами тендерів уклало угоди на реконструкцію Старобешівської і Слов’янської ТЕС на загальну суму 731,24 млн грн. про це повідомляється у «Віснику державних закупівель».

Більшу частину цієї суми отримає ТОВ «Донбастеплоелектромонтаж» («ДТЕМ»). За 662,96 млн грн. фірма буде реконструювати Слов’янську ТЕС, а саме енергоблок ст. №6 із розділенням його на енергоблоки ст. №6б та №6а потужністю 330 МВт кожний. Роботи триватимуть до кінця червня 2017 р.

Раніше «Донбасенерго» взяло кредит у «Ощадбанка» у розмірі 2,5 млрд грн. на реконструкцію цього енергоблоку.

Власником фірми «Донбастеплоелектромонтаж» є Микола Кочергін. Статутний фонд фірми складає 100 тис грн. за останні півтора роки фірма отримала підрядів на 1 679,01 млн грн., майже всі – у «Донбасенерго».

Вигравати тендери фірма почала у червні 2012 р. після призначення керівником «Донбасенерго» Едуарда Бондаренка, що раніше очолював фірму «Угольтранс», пов’язану з Віталієм Беляковим, керівником компанії «ДРФЦ» з групи Олександра Януковича. При цьому директор і засновник «ДТЕМ» Микола Кочергін є сусідом брата директора «Донбасенерго» Ігоря Бондаренка та члена дирекції «Донбасенерго» Олексія Куракова. Вони разом отримали земельні ділянки по вул. Горностаївській у Донецьку, що знаходиться у безпосередній близькості з маєтками Людмили та Олександра Януковичів по вул. Райніса та Абрикосовій.

Як повідомляв раніше Insider, «ДТЕМ» зареєстровано у Донецьку за адресою офісу «Донбасенерго»:  пр. Германа Титова, 8-Б.

Єдиним конкурентом фірми на цьому тендері було ТОВ «Укрспецсервіс» Олександра Дорофєєва. За останні п’ять років фірма виграла тендерів на 38,69 млн грн.

Решта 68,29 млн грн. дістанеться ТОВ «Котлотурбопром», яка в рамках реконструкції енергоблока ст.№8 Старобешівської ТЕС виготовить поверхоні нагріву котла ТП-100. Власниками цієї харківської фірми є низка фізосіб, власниками найбільших окремих часток є Сергій Анохін, Олександр Грєховодов, Олег Земляков і Сергій Хохлов. За останні п’ять років фірма отримала підрядів на 640,49 млн грн.

Нагадаємо, у серпні 2013 р. компанія «Енергоінвест холдинг» екс-нардепа від Партії регіонів Ігоря Гуменюка придбала у держави 60,8% акцій «Донбасенерго» за 718,92 млн грн. Наразі «Донбасенерго» продовжує купувати вугілля у фірм, пов’язаних з оточенням Олександра Януковича.