Україна при Тимошенко втридорога купила у австрійців паршиві інкубатори для дітей на 53 мільйони – ДФІ
05.12.2013   //  

Ревізія ДП «Укрмедпостач» Міністерства охорони здоров’я виявила збитки у розмірі 34,4 млн грн., нанесені державному бюджету контрактом від 2009 на постачання інкубаторів для транспортування новонароджених австрійською фірмою «Vamed Engineering GmbH & CO KG». Про це повідомляє Державна фінансова інспекція.

Австрійці поставили в Україну транспортні інкубатори 158-ТS, що не відповідають специфікації та Свідоцтву про державну реєстрацію медичного виробу № 9339/2010, в кількості 85 одиниць на загальну суму 52,56 млн грн. Вартість за одиницю обладнання склала 618,3 тис. грн.

Під час ревізії проведена комісійна судова товарознавча експертиза з метою визначення фактичної вартості обладнання, яка склала 213 тис. грн. за одиницю поставленого обладнання. Різниця між оцінкою та оплатою становить 34,44 млн грн.

За даними ревізорів, вказане обладнання було прийнято на склад «Укрмедпостачу» завідуючим складом, посадовою інструкцією якого не передбачено прийняття ним товарно-матеріальних цінностей.

«Крім того, комплексною судовою товарознавчо-технічною експертизою встановлено, що вказане обладнання знаходиться не в робочому стані, а його використання за прямим призначенням (як системи для транспортування новонароджених, в тому числі внутрішньо-лікарняного) неможливе та є небезпечним», – йдеться у повідомленні ДФІ.

Матеріали ревізії передано до Генеральної прокуратури України, якою здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні.

Нагадаємо, угода з «Vamed Engineering GmbH & CO KG» була укладена у 2009 році напередодні виборів. Нею передбачалось постачання в Україну окрім вказаних інкубаторів низки інших медичних виробів на загальну суму 99,5 млн євро. Уряд Юлії Тимошенко тоді погодив пропозиції Міністерства охорони здоров’я щодо надання державних гарантій по кредиту, отриманому для фінансування угоди з австрійцями. В тому числі австрійці поставили сотню спецавтомобілів «Опель комбо», ключі від яких Юлія Тимошенко в ході передвиборчої кампанії особисто вручала регіональним лікарям.