«Київводоканал» відписав 3 мільйони чехам і партнеру донецького свідка проти Тимошенко
05.12.2013   //  

ПАТ «АК «Київводоканал» 25 листопада уклало угоду з ТОВ «Інвіронмент Україна» на розробку проектно-кошторисної документації для будівництва станції зневоднення осадів, утилізації та повернення промивних вод Деснянської водопровідної станції з перекладкою інженерних мереж. Вартість угоди склала 2,92 млн грн. Про це повідомляється у «Віснику державних закупівель».

Проект має бути готовий до кінця поточного року, оплачуватимуть послуги фірми з місцевого бюджету – а саме з фонду охорони навколишнього природного середовища.

Тендер провели за неконкурентною процедурою «закупівля у одного учасника», оскільки до того відкриті торги двічі скасовували через відсутність достатньої кількості учасників.

Власниками фірми «Інвіронмент Україна» є дві компанії. Перша – чеська фірма «Інвіронмент Комерц ЦЗ», що згідно з даними національного реєстру компаній належить чехові Іванові Біденку. Друга – українська ТОВ «СПР-Груп», що зареєстрована з  «Інвіронмент» за однією адресою в Києві. Власниками «СПР-Груп» є донеччанин Сергій Білоус та львів’янин Руслан Харів.

Руслан Харів у свою чергу був бізнес-партнером колишнього глави головного управління СБУ в Криму Юрія Вандіна та донецького бізнесмена Ігоря Мар’їнкова, який відомий країні як свідок проти Юлії Тимошенко у справі Щербаня. Юрій Вандін в 90-х розслідував цю справу, будучи начальником головного управління МВС по боротьбі з організованою злочинністю. Між тим, Вандін повідомляв, що припинив відносини зі своїми бізнес-парнерами.

Вказані вище Харів, Вандін і Мар’їнков, а також директор «Інвіронмент Україна» Ольга Драган до кінця 2011 р. були співвласниками ТОВ «Грендлайн Груп».

У вересні цього року «Київводоканал» збирався укладати з «Інвіронмент Україна» угоду на розробку документації для реконструкції ще одного аналогічного об’єкту – станції зневоднення осадів, утилізації та повернення промивних вод Дніпровської водопровідної станції. Однак тендер було скасовано через порушення, які вплинули на об’єктивність визначення переможця процедури закупівлі. Відповідно до висновку Мінекономрозвитку  «Київводоканал» збирався провести ту ж процедуру «у одного учасника», посилаючись на те, що двічі скасовував торги через недостатню кількість учасників. Насправді ж на перший тендер прийшло двоє охочих, але обидві пропозиції були відхилені. Таким чином «Київводоканал» неправдиво визначив обставини закупівлі.

До цього часу «Інвіронмент Україна» тендерів не вигравала. Що ж до «СПР-Груп», то ця фірма регулярно вигравала тендери з листопаді 2010 р. і по кінець 2012 р. За вказаний період вона отримала замовлень на 1,03 млрд грн., після чого з тендерів щезла.