Міськрада придумала як забрати чверть гектара: дозволити будівництво туалету, а потім сказати, що це самобуд
01.12.2013   //  

Тернопільській міськраді не вдалося забрати ділянку площею 0,24 га по вул. Шептицького у ТОВ «Тернопільський речовий ринок». Про це свідчить постанова Львівського апеляційного господарського суду від 19 листопада.

Міськрада просила суд розірвати договір оренди цієї ділянки у зв’язку із самовільним будівництвом і нецільовим використанням. Так, на підставі розпорядження мера Тернополя Сергія Надала комісія міськради влітку перевірила, як фірма використовує землю і виявила, що на орендованій території побудовано громадську вбиральню. При цьому комісія вказала на відсутність дозвільних документів на її будівництво.

Суд назвав доводи міськради про самовільне будівництво безпідставними. Він встановив, що фірма отримала цю ділянку в оренду на 15 років у 2002 році для обслуговування автостоянки. Оскільки українське законодавство передбачає на великих автостоянках обов’язкове облаштування вбиральні, фірма розробила проект громадського туалету на 12 очок, який був погоджений міськрадою.

У жовтні 2012 року обласна інспекція Державного архітектурного контролю зареєструвала готовність вбиральні площею 72,2 кв м до експлуатації. А у травні цього року фірма отримала свідоцтво про право власності на цю будівлю.

Крім того, суд спростував доводи міськради про те, що вказана ділянка належить до земель промисловості, транспорту, зв’язку, енергетики, оборони та іншого призначення. Згідно з витягом з Державного земельного кадастру від 04.04.2013, це землі житлової та громадської забудови. А цільове призначення ділянки – ринкова інфраструктура.

Зауважимо, що до справи на стороні міськради також долучилася прокуратура Тернополя. Вона просила суд додати до справи матеріали перевірки законності використання ділянки фірмою, яку у серпні цього року за дорученням прокуратури провела обласна інспекція сільського господарства, однак суд це клопотання відхилив. Своє рішення він мотивував тим, що наявних матеріалів достатньо для прийняття законного рішення.

Нагадаємо, у лютому 1999 року Тернопільська міськрада продала фірмі «Тернопільський речовий ринок» майно: асфальтобетонні майданчики загальною площею 1,27 га по вул.Живова, 9 та дві автостоянки площами 0,24 га і 0,13 га по вул.Шептицького. Для обслуговування цього майна у 2002 році міськрада надала фірмі вказані ділянки в оренду до 28.02.2017 року.

Засновниками ТОВ «Тернопільський речовий ринок» є Микола Тиванюк і Євген Кучера. З 18 листопада цього року директором фірми є Іван Тарасенко.