Рідна фірма тестя Рибака заробляє мільйони на будівельній експертизі у приміщенні столичного ДАБі
29.11.2013   //  
Голова Держархбудінспекції Олександр Рибак, син голови Верховної Ради Володимира Рибака.

Голова Держархбудінспекції Олександр Рибак, син голови Верховної Ради Володимира Рибака.

Рідна фірма тестя глави Державної архітектурно-будівельної інспекції України Олександра Рибака заробляє на експертизі проектів будівництва. Про це пишуть Аліса Юрченко і Юлія Самсонова на «Insider».

Фірма «Українська будівельна експертиза» разом із ще вісьмома експертними компаніями тільки за перше півріччя 2013 року провели експертизу майже 19 тисяч проектів будівництва загальною вартістю 129 млрд грн.

Якщо ціна їхніх послуг склала хоча б 1% від вартості проектів, то тільки за півроку ці дев’ять компаній заробили понад мільярд гривень.

«Українська будівельна експертиза» займає весь дев’ятий поверх в будівлі київської Інспекції Державного архітектурно-будівельного контролю. «Її рекламу важко не помітити в холі біля ліфтового блоку, і навіть у самих ліфтах фірма брендувала всі кнопки 9 поверху власним логотипом», зазначають журналісти.

Нинішніми засновниками фірми є Кирило Тарасевич і Наталія Калашнікова. У 2011 році одним із засновників фірми був Михайло Ісаакович Фріденталь, впливовий донецький бізнесмен 1990-х років, батько дружини Олександра Рибака.

Експертиза проектів будівництва – це більш грошовий потік, ніж узаконення самовільного будівництва. Втім, легалізація «самобудів» теж приносить приватним фірмам сотні мільйонів гривень щороку, оскільки проходить під заступництвом інспекцій ДАБК.

Торік в Україні було легалізовано 48 тисяч «самобудів». У цьому чиновники Держархбудінспекції орієнтуються на приблизно таку ж цифру. Якщо допустити, що на кожному введеному в експлуатацію будинку заробіток становить хоча б три тисячі гривень, то сукупний обіг фірм від цієї діяльності вже другий рік поспіль складе не менше 145 млн грн. «Цифра, безумовно, дуже приблизна, адже в столиці трьома тисячами гривень не відбудешся», – зауважили автори.

Олександр Рибак є сином голови Верховної Ради, члена Партії регіонів Володимира Рибака.