Після шуму про розпил 18 мільйонів у Фонді соцстраху звільнили стрілочника. Начальник відбувся легким переляком
28.11.2013   //  

Після оприлюднення інформації про 18-мільйонний тендер Фонду соціального страхування від нещасних випадків (під час якого державний бюджет втратив щонайменше 10 млн грн.), було звільнено одного із учасників схеми – заступника директора Головного методичного центру Держгірпромнагляду Анатолію Єну. Заступник директора виконавчої дирекції Фонду Станіслав Богданов не постраждав. Про це йдеться у телерозслідуванні програми «Наші гроші» .

Нагадаємо, що Станіслав Богданов очолює профспілку «Соціал», котра є внутрішньою профспілкою Фонду соцстрахування від нещасних випадків.

А ця профспілка є засновником ТОВ «Інститут безпеки життєдіяльності», що виграв 18-мільйонний тендер на проведення курсів з виробничої безпеки. Заснований за два місяці до тендеру «Інститут» очолює Анатолій Єна, котрий на момент проведення держзакупівлі був заступником з наукової роботи Головного методичного центру Держгірпромнагляду.

Саме цей центр курує роботи з охорони праці з боку держави.У Методичному центрі працював не тільки Анатолій Єна. Його дружина розробляла там методичні посібники.

Як з’ясували журналісти, тепер у ТОВ «Інститут безпеки життєдіяльності» навіть екзаменаційні білети один-в-один як у держпідприємства. Тільки за підготовку одного фахівця у приватної фірми треба віддати вдвічі більше, ніж у держави: 500 грн. замість 230 грн.

Знімальній групі «Наших грошей» вдалося зафіксувати на камеру ознаки фіктивності навчання.

За адресою товариства насправді розташований військомат. За адресою, де фірма орендує навчальні класи, ніякого навчання на момент приїзду журналістів не було, а викладачі та студенти були відсутні.

До того ж фахівці вважають, що навчити за рік 34 тисячі фахівців (а саме стільки мали навчити за 18 мільйонів) просто нереально, бо такі курси вимагають масштабної підготовчої і організаційної роботи..

На питання журналістів про сумнівний тендер міністр соцполітики Наталя Королевська заявила, що не в змозі контролювати тендери Фонду соцстрахування від нещасних випадків, оскільки той не підпорядковується міністерству.

Хоча раніше сама вона зупинила тендер Фонду 3.5 млн грн. на створення сайту.