Син нардепа Куровського не хоче платити столиці майже 3 млн пайового внеску за будівництво автокомплексу
26.11.2013   //  

Департамент економіки та інвестицій КМДА вимагає стягнення з «Гранд Спорт» заборгованості у сумі 2,80 млн грн., які фірма мала сплатити у якості пайового внеску при будівництві спортивного автокомплексу в урочищі Чорторий (парк «Дружби народів») у Деснянському районі Києва. Про це свідчить постанова Вищого господарського суду України від 20 листопада.

Позов в інтересах департаменту в лютому цього року подала київська прокуратура. У свою чергу фірма «Гранд Спорт» подала зустрічний позов про визнання договору пайової участі в інфраструктуру столиці недійсним.

Суди перших двох інстанцій стали на сторону «Гранд Спорту», визнавши договір недійсним. Втім, ВГСУ ці рішення скасував і відправив справу на новий розгляд до суду першої інстанції.

При новому розгляді справи суду слід визначити, чи існують законодавчі акти, яким на момент укладення не відповідав договір про пайову участь. Таке рішення пов’язане з тим, що попередні суди послались на те, що договір не відповідає закону «Про планування і забудову територій» (втратив чинність 12.03.2011). Але ВГСУ наголошує, що суди не визначили, в якій конкретно частині угода не відповідає закону. Крім того, вимога привести документи у відповідність до вимог вказаного закону є безпідставною, оскільки угода укладалася під час його дії.

Судам потрібно з’ясувати наявність підстав для звільнення фірми від сплати пайового внеску. Попередні суди послалися на норму закону, за якою забудовник не залучається до пайової участі у разі будівництва, зокрема, закладів фізичної культури і спорту, оздоровчого призначення. Однак, у матеріалах справи немає жодних доказів того, що спортивний автокомплекс фірми відноситься до таких будівель.

Також необхідно ретельно з’ясувати відповідність розміру пайового внеску «Гранд Спорту» 25% вартості будівництва. У своїх рішеннях суди посилаються на цю норму, але те, що розмір паю фірми перевищує 25%, жодним чином не підтверджене. При цьому у суду немає жодного документа, де би була зазначена вартість будівництва. ВГСУ зауважив, що навіть якби гранична сума паю була перевищена, це тягне за собою визнання недійсним лише розміру пайового внеску, а не договору в цілому.

Крім того, суди не з’ясували, чи пропустила фірма строк позовної давності, подаючи зустрічний позов.

Нагадаємо, 26.12.2006 «Гранд Спорт» зобов’язався сплатити пайовий внесок у розмірі 2,42 млн грн. у розвиток інфраструктури Києва у зв’язку із будівництвом дитячо-молодіжного спортивного розважально-навчального картингового центру. Цю суму фірма мала виплатити до кінця грудня 2009 року.

У середині 2009-го було домовлено, що залишок у розмірі 1,27 млн грн. «Гранд Спорт» перерахує до кінця грудня 2011 року. Однак, фірма цього так і не зробила, у зв’язку з чим і виникла заборгованість, розмір якої з урахуванням інфляційних втрат становить 2,37 млн грн. Плюс нарахована пеня у розмірі 432 тис грн.

У 2003 році Київрада затвердила відведення фірмі «Гранд Спорт» ділянку площею 2 га за рахунок земель запасу рекреаційного призначення, вилучивши її у «Київзеленбуду». Фірма отримала землю до 2029 року. У лютому цього року «Гранд Спорт» потрапив до списку фірм, що платять орендну плату, яка є меншою від мінімальної.

Засновниками ТОВ «Гранд Спорт» є Ігор Шнуренко та позафракційний депутат Київради Олег Куровський, син колишнього бютівця, а нині нардепа від Партії регіонів Івана Куровського. Куровський-старший є засновником ТОВ «Житло-буд», яке проводить будівництво на території Олександрівської лікарні.

У свою чергу Шнуренко разом із губернатором Київщини Анатолієм Присяжнюком є співзасновниками ГО «Федерація спортивного танцю «Динамо-Україна».