«Енергоатом» знову позичив у росіян $50 мільйонів невідомо навіщо
25.11.2013   //  

ДП «НАЕК «Енергоатом» 15 листопада за результатами тендеру уклало угоду з  «Amsterdam Trade Bank N. V.» на відкриття відновлювальної кредитної лінії у розмірі $50 млн. Про це повідомляється у «Віснику державних закупівель».

Позику беруть строком на два роки під 8,5% річних, його обслуговування коштуватиме $8,50 млн. Цільове призначення кредиту не повідомляється.

«Amsterdam Trade Bank N. V.» є дочірнім банком російського «Альфа-банку».

Окрім нідерландського банку на тендер прийшов лише державний «Ощадбанк», який пропонував кредит під 13% річних.

З початку 2013 р. ДП «НАЕК «Енергоатом» за результатами тендерів уклало угоди на отримання кредитів в різних валютах на загальну суму близько 3,2 млрд грн.

З них 1,02 млрд. грн. було позичено у російських «Промінвестбанку» (460 млн грн. і $30 млн на один рік) та «Альфа-банку» (однорічний кредит на $40 млн).

Решту кредитів надали «Укрексімбанк» (два однорічні на суму $130 млн), «Ощадбанк» (три однорічні на 700 млн грн), а також «Чеський Експортний Банк» (87,55 млн чеських крон на п’ять років).

На даний момент «Енергоатом» проводить ще п’ять тендерів на отримання кредитів на загальну суму 1,1 млрд грн. При цьому цільове призначення позик в жодному з тендерів не повідомляється.