Захаричев знайшов «інвесторів», які обібрали киян на 3 гектари землі і недобудовану школу
22.11.2013   //  

Суд залишив недобудовану школу на ділянці площею 2,46 га на Троєщині у власності ТОВ «Глобал Строй-3». Про це свідчить постанова Вищого господарського суду України від 13 листопада.

У 2007 році Деснянська районна у Києві держадміністрація, комунпідприємство «Ватутінськінвестбуд» і ТОВ «Українська будівельна компанія «Укрсоцбуд» (генеральний інвестор, підрядник) уклали договір  інвестування завершення будівництва школи по вул. Теодора Драйзера, 40. Вартість цього об’єкту становить 1,45 млн грн.

У подальшому фірма звернулася до суду з позовом до київського БТІ, у якому просило визнати за собою право власності на недобудовану школу.

У листопаді 2007 року госпсуд Києва позов «Уксоцбуду» повністю задовольнив. На підставі цього рішення за фірмою було зареєстровано право власності на вказану нерухомість. У жовтні 2010 року «Укрсоцбуд» продав об’єкт незавершеного будівництва на ділянці площею 2,46 га фірмі «Глобал Строй-3».

У лютому 2012 року апеляційний суд скасував рішення госпсуду від 26.11.2007, на підставі якого за фірмою зареєстрували право власності на спірне майно. Як наголошує прокуратура, це свідчить про те, що об’єкт вибув з комунальної власності незаконно та поза волею Київради.

Суди перших двох інстанцій зобов’язали ТОВ «Глобал Строй-3» передати приміщення недобудованої школи Київраді. А ВГСУ ці рішення скасував і у задоволенні позову Київраді відмовив.

ВГСУ зазначив, що вирішальну значення при визначенні питання витребування майна у добросовісного набувача є встановлення наявності волі власника на вибуття такого майна.

Суд вказав, що у матеріалах справи є копії розпорядження КМДА про передачу спірного майна Деснянській РДА та розпорядження Деснянської РДА про укладання інвестиційної угоди з «Укрсоцбудом», за якою приміщення школи було передане фірмі як об’єкт інвестування. Таким чином матеріали справи доводять, спірне майно вибуло з володіння громади за волею Деснянської РДА та Київради.

Засновниками ТОВ «Глобал Строй-3», яке було створене у травні 2010 року, є Борис Кутаф’єв і Костянтин Опальник.

Засновниками ТОВ «Українська будівельна компанія «Укрсоцбуд» є Бахтіяр Багіров та ТОВ «Матіс-С», засноване Євгеном Коднером.

Деснянську РДА у 2007 році очолював Юрій Захаричев. Нині він займається приватним бізнесом (фірми «Кабріолет плюс», «Свет», «Укрінтернафтогазпром»).