Суд застопорив повернення підприємством Кауфмана і Грановського 63 мільйонів держпорту
22.11.2013   //  

Вищий госпсуд скасував рішення судів попередніх інстанцій про стягнення з ПАТ «Чорномортехфлот» 63,54 млн грн. боргу на користь держпідприємства «Морський торговельний порт «Южний» і відправив справу на новий розгляд. Про це свідчить постанова суду від 4 листопада.

11 березня 2010 року порт «Южний» і «Чорномортехфлот» уклали договір підряду з будівництва перевантажувального комплексу на причалі № 10. Угода діяла до грудня 2012 року. Договірна ціна склала 512,96 млн грн.

Однак  дозвіл на виконання будівельних робіт з будівництва причалу був скасований Державною архітектурно-будівельною інспекцією.

У червні того ж року сторони підписали додаткову угоду, якою призупинили будь-які подальші замовлення. Вони домовилися, що «Чорномортехфлот» забезпечить лише поставку трубної заготовки на суму перерахованого портом авансу – 73,39 млн грн. Але «Чорномортехфлот» виконав замовлення лише на 9,85 млн грн.

Суди перших двох інстанцій погодилися із доводами порту про те, що підприємство неналежним чином виконало свої зобов’язання і зобов’язало його повернути 63,54 млн грн. основного боргу.

Вищий госпсуд України висновки судів попередніх інстанцій назвав передчасними і відправив справу на новий  розгляд до госпсуду Одеської області.

Як вказав ВГСУ, суди не перевірили доводи «Чорномортехфлоту» про те, що продукція була поставлена на територію порту, а також чи надав порт підприємству необхідну для виконання робіт проектну документацію з урахуванням заборони ДАБІ.

Також у матеріалах справи відсутні розрахунки порту стосовно штрафу і не зазначені пункти договору і норми закону, на підставі яких має повертатися аванс.

Акціонерами ПАТ «Чорномортехфлот» є кіпрські компанії «Луксiна констракшнз лтд», «Берамел iнвестментс лтд», «Мадонiум трейдiнг лтд», «Старлент менеджмент лтд». За даними «Коментарів», «Чорномортехфлот» контролюється структурами відомих одеських бізнесменів Бориса Кауфмана та Олександра Грановського.