Банк Добкіна позичив «Нафтогазу» $4,5 мільйони на прожиття під великий процент
22.11.2013   //  

ПАТ «НАК «Нафтогаз України» 14 листопада за результатами тендеру уклало угоду з ПАТ «Банк Золоті ворота» на надання відновлювальної кредитної лінії з лімітом $4,50 млн. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

Кредит отримано для поповнення обігових коштів, вартість обслуговування кредиту становить $563 тис, що відповідає 12,5% річних.

Нагадаємо, зараз держпідприємства беруть доларові кредити під менший відсоток. Наприклад, «Донецька залізниця» позичила у банках Ріната Ахметова і Олександра Януковича під 11 та 10,5%.

Найбільшими акціонерами банку «Золоті ворота» є харків’яни Яків Кузнєцов і Євген Черняк (не плутати з власником горілки «Хортиця), а також німець Вадим Вишневський і ПАТ «Володимир-Волинська птахофабрика». Спостережну раду птахофабрики очолює Олексій Коваленко, радник харківського губернатора Михайла Добкіна.

Брат губернатора Дмитро Добкін, який нині є народним депутатом від Партії регіонів, має 8,4% банку «Золоті ворота». Він до 2010 року входив до наглядової ради банку. Зараз його місце у раді займає Марк Добкін, батько губернатора.

Єдиним конкурентом на тендері було ПАТ «Регіон-Банк» (Харків). Основним акціонером банку є екс-нардеп Анатолій Волок (до 2002 року входив у фракцію НДП).

Банк «Золоті ворота» почав кредитувати «Нафтогаз» у 2011 році і з того часу щороку надає йому однорічні кредити у розмірі $2-4,5 млн, і у 2012 прокредитував «Чорноморнафтогаз» на $1,5 млн.