Суд дозволив сину головного «регіонала» Березанщини забудувати пляж у Коблево
19.11.2013   //  

Одеський апеляційний господарський суд залишив без розгляду позов прокуратури, яка вимагала зобов’язати ТОВ «Боско» звільнити пляжну ділянку у Коблево (Березанський район, Миколаївської обл.) і знести незаконне будівництво. Про це свідчить постанова суду від 15 жовтня.

Йдеться про земельну ділянку, розташовану в с. Коблеве, Пляжна алея, на узбережжі Чорного моря перед територією торгівельного комплексу «Мала шайба».

Прокуратура, яка представляла інтереси Коблівської сільради, стверджувала, що ТОВ «Боско» проводить незаконне будівництво об’єкту площею 375 кв м всього за 35 м від урізу води у межах прибережно-захисної смуги Чорного моря. Як встановила перевірка інспекції ДАБІ, будівництво фірма почала без реєстрації декларації про початок виконання будробіт.

І головне – відповідно до інформації Держкомзему спірна ділянка відноситься до категорії земель рекреаційного призначення в межах с. Коблеве. При цьому сільрада договору оренди із ПП «ААС» не укладала.

Відповідно до матеріалів справи, ПП «ААС» у 2011 році домовилося із ТОВ «Боско» про спільне користування спірною ділянкою. Мета – організація відпочинку громадян та торгівля на території пляжу. ПП «ААС» для цього надало землю, а «Боско» зобов’язалося побудувати рятувальний пост, пункт прокату пляжного інвентарю, торговельний павільйон, тіньові навіси.

У червні цього року даний позов прокуратури задовольнив госпсуд Миколаївської області. Він визнав недійсним договір фірм про спільне користування ділянкою.

Також госпсуд встановив, що ТОВ «Боско» у 2011-му купило в О.О. Олейник пункт прокату, дві альтанки та замощення загальною площею 49,4 кв м в районі ТК «Мала шайба». Суд визнав цей договір нікчемним, оскільки він не міг бути нотаріально посвідченим і зареєстрованим з огляду на те, що право власності на зазначене у договорі майно вперше було зареєстроване 27.01.2012 за ТОВ «Боско».

Суд також визнав недійсними рішення виконкому сільради, за якими фірма «Боско» зареєструвала право власності на куплене майно і отримало згоду на його реконструкцію.

Зауважимо, що купленому «Боско» майну сільрада присвоїла нову адресу – Пляжна алея, 2Б. При цьому представники місцевих баз відпочинку стверджують, що на місці «реконструкції» ніякого пункту прокату і альтанок ніколи не було.

Утім, апеляційний суд рішення суду першої інстанції скасував і залишив позов без розгляду. Своє рішення він мотивував тим, що прокурор мав подавати позов в інтересах Миколаївської ОДА, а не Коблівської сільради.

Апеляційним судом встановлено, що спірна ділянка відноситься до земель Очаківського лісомисливського господарства, а рішення про передачу у користування ділянок лісогосподарства приймає облдержадміністрація. Як вказав суд, у 2008 році ПП «ААС» на підставі розпорядження ОДА, яке безуспішно намагалася оскаржити прокуратура, отримало в оренду 8,75 га в лісовому урочищі «Коблеве». При цьому підприємству не заборонялося укладати договори спільного користування ділянкою з іншими підприємствами.

Засновниками ТОВ «Боско» є Олег Боз і депутат Коблівської сільради Олексій Осипенко.

Засновниками ПП «АСС», статуний фонд якого становить 150 грн., є одесити Валерій Вайнерман і Сергій Матковський, Ігор Васильєв з Миколаєва, Андрій Зарічанський із села Першотравневе (Одеська обл.) і Анатолій Гуртовий, син голови Березанської районної ради (Миколаївська обл.) «регіонала» Валентина Гуртового. Анатолій Гуртовий є директором ПП «АСС».