У головного третейського судді відсудили 1,5 гектари біля Нікітського ботсаду
18.11.2013   //  

02-1Суд визнав недійсним договір оренди земельної ділянки площею 1,5 га, укладений у квітні 2010 року між Масандрівською селищною радою та Всеукраїнською громадською організацією «Спілка третейських суддів України». Про це свідчить рішення Господарського суду АРК від 12 листопада.

Цю ділянку, що розташована у селищі Нікіта, громадська організація отримала в оренду на 50 років для будівництва рекреаційного комплексу.

Суд встановив, що селищна рада у 2005 році надала Спілці дозвіл на розробку проекту відведення ділянки за відсутності деяких документів погодження.

А у 2006 році селищна рада затвердила проект землеустрою та передала ділянку в оренду за відсутності висновку державної землевпорядної експертизи та деяких погоджень. Зокрема, висновок Комітету з охорони культурної спадщини про можливість відведення земельної ділянки і висновок Ялтинського міського управління земельних ресурсів були видані після прийняття рішення радою.

Висновок держекспертизи землевпорядної документації Спілка теж отримала згодом. При цьому він не був позитивним, і був повернутий на доопрацювання. Недоліки проекту землеустрою Спілка усунула лише у 2009 році. Крім того, не проводилася нормативно-грошова оцінка земельної ділянки.

Фірма наголошувала, що усунула усі порушення ще до укладення договору оренди. На що суд вказав, що це не спростовує факту порушення Масандрівською селищною радою закону при прийнятті вказаних рішень. Крім того, Спілка не надала доказів проведення грошової оцінки ділянки і визначення розміру орендної плати, а також включення до договору усіх істотних умов. Тобто, усі порушення так і не усунуті.

Засновниками ВГО «Спілка третейських суддів України» є голова Третейської палати України Юрій Михальський, Олександр Шпак і Вікторія Філоненко.