Ізраїльтянам дали ще 173 мільйони на вивезення отрути з Калушу
18.11.2013   //  

Департамент будівництва, житлово-комунального господарства, містобудування та архітектури Івано-Франківської облдержадміністрації 12-13 листопада уклала угоди з ТОВ «С.І. Груп Консорт ЛТД» на вивезення відходів на загальну суму 172,96 млн грн. Про це повідомляється у «Віснику державних закупівель».

З цієї суми 139,96 млн грн. піде на вивезення відходів з території внутрішнього поля Домбровського кар’єру у м. Калуші. Тендер провели за неконкурентною процедурою «у одного учасника» посилаючись на термінову необхідність у зв’язку з надзвичайною екологічною ситуацією, що склалася в регіоні.

Нагадаємо, Домбровський калійний кар’єр на Прикарпатті почали розробляти ще за Австро-Угорщини, пізніше справу продовжили за Польщі, Радянського Союзу та у роки незалежної України. Сьогодні отруйні розсоли – відходи калійного і магнієвого заводів – у затопленому кар’єрі підійшли до водоносного горизонту і загрожують потрапити у річку Лімницю, яка постачає Калуш питною водою, а звідти у Дністер.

Ще 33 млн грн. піде на вивезення небезпечних відходів із вмістом гексахлорбензолу з полігону токсичних відходів «Оріана-Галев».

Ізраїльська компанія «С.І.Груп Консорт Лтд» почало вигравати тендери на утилізацію небезпечних речовин в Україні в 2011 році, коли Міністерство природи очолював Микола Злочевський. З того часу ізраїльтяни стали основним підрядником у цій сфері й отримали підряди на 1,38 млрд грн. З цієї суми 475,48 млн грн. – на вивезення відходів з Калуського району.

Наприкінці жовтня міністр екології й природних ресурсів України Олег Проскуряков заявив, що для подолання екологічних проблем у Калуші виділено понад 400 мільйонів. Зокрема 280 млн грн. на місцевий полігон «Оріана-Галев» із захоронення гексахлорбензолу, 140 млн грн.  на вивезення за кордон отрутохімікатів з Домбровського кар’єру, 6 млн грн.  на моніторинг Калуського гірничо-промислового району, 2 млн грн.  – на пілотні роботи із встановлення завіси північного борту кар’єру. До кінця року весь гексахлорбензол, за словами міністра, мають вивезти.