Рідна фірма менеджера Костусєва знизила пайову участь у розвиток Одеси у 3,5 рази
15.11.2013   //  

Суд у 3,5 рази зменшив розмір пайового внеску у розвиток інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури Одеси для ТОВ «Амарант-Лендтрейдінг», яке збудує торгово-офісний центр на вул. Балківській, 139 (ріг вул. Середньої). Про це свідчить постанова Одеського апеляційного господарського суду від 5 листопада.

У 2007 році виконком Одеської міськради надав «Амарант-Лендтрейдінгу» дозвіл на проектування та будівництво торгово-офісного центру. При цьому вони узгодили розмір пайового внеску фірми – 6,19 млн грн., які треба було сплатити після затвердження міськрадою проекту землеустрою ділянки площею 0,66 га, тобто до 09.12.2008.

Однак, 23.04.2009 сторони встановили новий строк сплати пайового внеску – до 31.12.2010. А 04.04.2012 підписали додаткову угоду №2, за якою сплата мала відбутися до 31.12.2012.

Фірма свій внесок у встановлений строк так і не сплатила, у результаті чого виконком звернувся до суду з вимогою стягнути з ТОВ «Амарант-Лендтрейдінг» 6,19 млн грн.

Суд першої інстанції позов виконкому задовольнив, оскільки фірма не виконала умови договору. Натомість апеляційний – став на сторону фірми.

Апеляційний суд послався на рішення суду по іншій справі, яким виконком зобов’язано здійснити перерахунок розміру пайового внеску «Амарант-Лендтрейдінгу».

При ухваленні цього рішення суд прийняв доводи фірми про те, що на час укладання додаткових угод змінилося законодавство і граничний розмір пайового внеску зменшився з 20% до 10% загальної кошторисної вартості будівництва.

Крім того, як встановив суд, фірма досі не розпочала будівництво. «Амарант-Лендтрейдінг» посилається на те, що частину виділеної йому ділянки з 1996 року займає автостоянка громадської організації «За рулем». Відтак, фірма у квітні цього року вирішила зменшити площу будівлі з 13359 кв м до 5000 кв м. Відповідно, кошторисна вартість будівництва, яка є базою для обчислення граничного розміру пайового внеску, значно зменшилась.

Фірма кілька разів зверталася до міськради з проханням змінити розмір пайового внеску, однак її прохання задоволені не були. Тоді «Амарант-Лендтрейдінг» пішов до суду, і виграв.

Виконуючи рішення суду, 26.09.2013 виконком і «Амарант-Лендтрейдінг» уклали новий договір про пайову участь. Фірма має сплатити 1,73 млн грн. у термін до 31.12.2015. Додамо, що у 2008 році фірмі отримала ділянку в оренду строком на 49 років.

Засновниками одеського ТОВ «Амарант-Лендтрейдінг» станом на 2012 рік були кіпрська компанія «Райандіум Інвестментс ЛТД» і одесит Роман Хоменко. До 2008 року одним із засновників фірми був Геннадій Сульдін, який нещодавно очолив ТРК «РІАК-інформ» («7 канал»), що належить екс-меру Одеси Олексію Костусєву. Сульдін був одним із засновників ТРК «Глас».

«Амарант-Лендтрейдінг» зареєстрований за однією адресою з ТОВ «Ді Ес Джі Девелопмент Енд Інвестментс» та ТОВ «Садове товариство», співзасновниками яких є відповідно Геннадій Сульдін і Ольга Сульдіна, а також Наталія Фоміна, фірма якої продає школярам продукти за завищеними цінами.

Хоменко і Сульдін також були співзасновниками ТОВ «Енергобуд-Девелопмент», ТОВ «Аріадна» і ТОВ «Люкс.Контракт». Зауважимо, що Хоменко є бізнес-партнером Володимира Курочки, який причетний до виведення з комунальної власності Одеси ряду будівель, по ТОВ «Компанія з управління активами «Динаміка».