Парламентські будівельники не змогли покарати підрядників за халтуру при будівництві у центрі Києва
14.11.2013   //  

Суд відмовився стягнути з ПАТ «Трест Київспецбуд» 175 тис грн. на користь Державного будівельного комбінату Управління справами Верховної Ради України. Про це свідчить рішення Господарського суду міста Києва від 14 жовтня.

У 2008-2009 роках «Трест Київспецбуд» виконав на замовлення будкомбінату Верховної Ради роботи по монтажу, пуску та налагодженню внутрішніх санітарно-технічних систем при будівництві житлового будинку на розі вулиць Димитрова та Анрі Барбюса у Печерському районі Києва. Загальна вартість робіт склала 2,62 млн грн.

Будкомбінат стверджує, що «Трест Київспецбуд» неякісно встановив системи водопроводу та опалення – на усунення недоліків держпідприємство витратило 34 тис грн., а також включив до витрат роботи на суму 141 тис грн., які виконані не були.

Суд відмовився стягувати вказану суму на користь будкомбінату Верховної Ради. Своє рішення він мотивував тим, що держпідприємство прийняло роботи, які виконав «Трест Київспецбуд», без жодних зауважень та підписало відповідні акти. Таким чином воно втратило можливість вимагати усунення будь-яких недоліків підрядником.

Крім того, суд взяв до уваги висновок судового експерта від 29.07.2013, який не зміг встановити недоліки у виконаних роботах. Судексперт пояснив, що, по-перше, неякісні роботи вже усунуті. І, по-друге, більша частина робіт, які виконуються при улаштуванні санітарно-технічних систем, відноситься до прихованих робіт. Таким чином встановити відповідність вартості фактично виконаних не видається за можливе.

За даними SMIDA, засновниками ПАТ «Трест Київспецбуд» є ТОВ «Амма КБ» (51,34%), ПАТ «Київміськбуд» (25%) і ПАТ «Сучасне будівництво» (15,07%). Гендиректором товариства є депутат Київради Семен Борисенко (фракція «Столичні реформи»). Співзасновницею ТОВ «Амма КБ» є його дружина Ганна Борисенко.