Фірма екс-нардепа побудувала завод у Макіївці без дозволу міськради
13.11.2013   //  

01-1Макіївська міськрада не змогла забрати у ТОВ «Енергокапітал» ділянки загальною площею 10,07 га, на яких фірма без дозволу міської ради побудувала промисловий комплекс з утилізації шламових відходів вугільного та металургійного виробництва. Про це свідчить постанова Донецького апеляційного господарського суду від 6 листопада.

У 2006 році Макіївська міськрада і ТОВ «Енергоімпекс» уклали договори оренди ділянки площею 3,30 га для функціонування промислового майданчика та ділянки площею 11,58 га для функціонування породного відвалу. Ці землі по вул. Чкалова, 2 у Макіївці фірма отримала до 2031 року.

У 2010 році за дозволом міськради «Енергоімпекс» передав частину землі в суборенду ТОВ «Енергокапітал». Зокрема, ділянку площею 7,15 га вартістю 6,99 млн грн. для функціонування шламонакопичувачів і ділянку площею 2,92 га вартістю 2,86 млн грн. для функціонування промислового майданчика.

Навесні цього року спецкомісія міськради виявила, що на ділянці площею 7,15 га побудований промисловий комплекс по утилізації шламових відходів. Він обгороджений бетонним парканом. На час перевірки на ньому проводилися пуско-налагоджувальні роботи. Прокуратура вимагала повернення ділянок міській раді, оскільки передані в суборенду землі не можна використовувати для будівництва.

Суди перших двох інстанцій у задоволенні позову прокуратурі відмовили з огляду на недоведеність вимог.

«Енергокапітал» надав суду декларацію Державної архітектурно-будівельної інспекції від 19.04.2013 про готовність промислового комплексу до експлуатації. Цей об’єкт був побудований та зареєстрований у відповідності до вимог чинного законодавства.

Фірма надала суду постанову Окружного адмінсуду Києва, яку залишив без змін суд апеляційної інстанції. Це справа за позовом прокуратури, яка вимагала скасувати декларацію ДАБІ.

Зі змісту цієї постанови вбачається, що на землях промисловості не заборонено розміщення основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд промислових підприємств, яким в даному випадку, є промисловий комплекс з утилізації шламових відходів. А тому дії ТОВ «Енергокапітал» «не свідчать про використання спірної земельної ділянки не за цільовим призначенням».

Як вказав Окружний адмінсуд, у жовтні 2010 року міськрада затвердила містобудівні умови і обмеження для будівництва ТОВ «Енергокапітал» промислового комплексу з утилізації шламових відходів. «Таким чином, шляхом прийняття Макіївською міською радою зазначеного рішення вона фактично погодила таке будівництво», – зазначив суд.

За даними ЗМІ, ТОВ «Енергоімпекс» входить у сферу впливу екс-нардепа від ПР (2006-2012) Андрія Орлова. З приходом у вугільну галузь сина президента Олександра Януковича Орлов покинув Україну.

ТОВ «Енергоімпекс» і ТОВ «Енергокапітал» до кінця 2012 року були зареєстровані за однією адресою у Донецьку, по вул. Майській, 66.

Промисловий комплекс у Макіївці побудований дуже близько до жилих будинків. Мешканці скаржаться на погіршення здоров’я після запуску заводу.