На Волині обурені, як один з улюбленців відомства Королевської годує дітей-чорнобильців
12.11.2013   //  

Представники Камінь-Каширської райдержадміністрації виявили, що продукти, які надходять в район для харчування дітей-чорнобильців є неналежної якості. Однак добитися коментарів від постачальника чиновникам не вдається. Про це пише газета «Волинь».

Зокрема, у багатьох овочах вміст нітратів перевищував допустимі норми від 1,1 до 2,8 разу.

Крім того, постачальник – ТОВ «Перша компанія Максимум» – відмовляється брати цільне молоко у місцевих сільгоспвиробників, натомість завозить сухе. «У великому секреті тримали вони виробників м’ясних продуктів», – зазначає видання.

Чиновників насторожують і ціни, якими закуповували харчі для понад 9300 дітей, які харчуються за державний кошт. Так, за кілограм м’яса платили 50-70 грн., масла – 82 грн., сиру – 71 грн., твердого сиру – 90 грн.

Чиновники райдержадміністрації запрошували представників постачальника продуктів на зустріч, однак ті не з’явилися. Тоді депутати Камінь-Каширської районної ради вирішили заслухати їх на засіданні однієї з постійних комісій. Представники фірми не приїхали, але надіслали листа, який обурив місцевих чиновників і депутатів. Директор «Максимуму» О.М. Савченко заявив, що фірма не знаходиться у підпорядкуванні райради. Також він зазначив, що «право на інформацію, створену в процесі діяльності фізичної та юридичної особи… охороняється в порядку, визначеному законом», і порадив дотримуватись положень інструкції з діловодства.

Місцеві чиновники хочуть, що право проводити державні конкурсні закупівлі послуг із організації харчування дітей, які постраждали внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС, передали місцевій владі.

Нагадаємо, харчуванням дітей в районах, що постраждали від аварії на ЧАЕС, займається Мінсоцполітики. На Волині таких районів три: Камінь-Каширський, Любешівський та Маневицький.

Від «Наших грошей»

У січні цього року Мінсоцполітики віддало тринадцяти компаніям підряди вартістю 439 млн грн. на харчування дітей-чорнобильців. Із них 331 млн грн. отримали п’ять компаній, зокрема, ТОВ «Перша Компанія Максимум» – 89 млн грн.

Як дослідили Дмитро Гнап і Алла Шершень зі «Слідство.Інфо», деякі найбільші переможці-постачальники виконують лише посередницьку функцію, прокручуючи через себе десятки мільйонів «дитячих» грошей, а деякі завозять товар за завищеними цінами, часто не першої свіжості.

ТОВ «Перша компанія Максимум» зареєстроване у Василькові (Київська обл.) на киянина Павла Максимова, який відомий через фірму «Укропттрейд-ВС» – постачальника палива для Міноборони часів Михайла Єжеля.