Банк екс-нардепа, який ліквідується, хоче забрати офіс Світловодського водоканалу
08.11.2013   //  

Акціонерний комерційний банк «Східно-Європейський банк» (АКБ «СЄБ») вимагає стягнути на його користь будівлі адміністративного будинку та гаражів по вул. Леніна, 14 у Світловодську (Кіровоградська обл.), які належать до комунальної власності. Про це свідчить постанова Вищого господарського суду України від 6 листопада.

Ці приміщення комунальне підприємство «Світловодський міський водоканал», правонаступником якого стало обласне комунальне виробниче підприємство «Дніпро-Кіровоград», передало в іпотеку банку для забезпечення кредитного договору від 14.11.06.

Комунальники взяли 2 млн грн. кредиту на три роки під 18,5% річних. Комунпідприємство свої зобов’язання за договором не виконало, внаслідок чого утворилася заборгованість на суму 3,87 млн грн.

У листопаді 2010 року банк звернувся до суду з вимогою віддати йому комунальні приміщення, які він зможе продати. Станом на 10.06.2013 оцінка цього майна становила 4,04 млн грн. без ПДВ.

Суд першої інстанцій розгляд справи призупинив до вирішення пов’язаної з нею справи за позовом ОКВП «Дніпро-Кіровоград» до банку. Комунальники вимагають визнати недійсними додаткові договори, якими відсоткова ставка по кредиту була збільшена до 23,5% річних.

Апеляційний суд це рішення скасував і відправив справу до госпсуду для розгляду по суті. А ВГСУ на початку листопада залишив цю постанову без змін.

Як вказав апеляційний суд, є всі необхідні докази, щоб встановити самостійно дійсність додаткових договорів до кредитного договору, не зупиняючи провадження по справі.

Зауважимо, що у грудні 2009 року Нацбанк постановив відкликати ліцензію АКБ «СЄБ» і ініціював процедуру ліквідації цього банку. Ліцензія банку була анульована у вересні 2012 року. У жовтні того ж року була ліквідована Кременчуцька філія АКБ «СЄБ».

За останніми даними SMIDA, найбільшою часткою банку станом на другий квартал цього року володіло ТОВ «СТДК-Фінанс» (14,27%). Цю фірму контролює колишній голова спостережної ради «СБУ» екс-нардеп від Соціалістичної партії (2006-2007) Михайло Гончаров. У 2007 році він став членом Ради НБУ.

Нагадаємо, у Дніпропетровську приватні фірми банкрутують комунальне підприємство, у результаті чого намагаються отримати 96 об’єктів комунального майна. Після розголосу у ЗМІ, провадження у справі про банкрутство комунпідприємства поки припинено.