У сина голови райради відібрали 8 гектарів лісу поблизу моря
06.11.2013   //  

Суд визнав недійсним договір оренди і зобов’язав ПП «РІЧ ААС» повернути державному підприємству «Очаківське лісомисливське господарство» лісову ділянку площею 7,7 га, що знаходиться в урочищі «Рибаківка» Березанського лісництва (Миколаївська обл.). Про це свідчить постанова Одеського апеляційного господарського суду від 31 жовтня.

Підставою для такого рішення стало те, що розпорядження Миколаївської обласної державної адміністрації, на підставі якого у квітні 2008 року було укладено договір, визнано протиправним і скасовано в судовому порядку. Як вказав суд, Миколаївська ОДА вийшла за межі своїх повноважень.

Крім того, ОДА порушила порядок зміни цільового призначення ділянки, віддавши лісову ділянку для використання в рекреаційних цілях з метою надання пляжних послуг. Відповідно до законодавства, для цього необхідно отримати висновки виконавчої влади з питань охорони навколишнього природного середовища та лісового господарства.

Суд також наголосив, що у межах водоохоронних зон виділяються прибережні захисні смуги, на яких обмежена господарська діяльність. До цих смуг мають право доступу усі громадяни України безкоштовно. А діяльність фірми обмежує доступ громадян до берегової лінії.

Нагадаємо, у квітні 2008 року на підставі розпорядження Миколаївської ОДА ПП «РІЧ ААС» отримало в оренду строком на 49 років 7,7 га лісової ділянки для надання пляжних послуг.

Станом на 2008 рік засновником ПП «РІЧ ААС» був Андрій Зарічанський. У 2010 році до нього у складі засновників приєдналися Іван Фаріонов та Анатолій Гуртовий, син голови Березанської районної ради «регіонала» Валентина Гуртового.

Місцеві ЗМІ називають голову райради Валентина Гуртового «сірим кардиналом» Березанщини.