Мінеко дасть півмільйона рідній фірмі міністра Прасолова за державно-приватне партнерство
06.11.2013   //  

Міністерство економічного розвитку і торгівлі України 18 жовтня за результатами тендеру уклало низку угод на дослідження у галузі економічних наук на суму 1,02 млн грн. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

Найбільші підряди отримало ТОВ «Українське кредитно-рейтингове агентство».

«Аналіз ризиків та перспективності реалізації інвестиційних проектів у регіонах України в рамках державно-приватного партнерства» коштуватиме 469 тис грн., «Вдосконалення механізму функціонування державного фонду регіонального розвитку» – 189 тис грн.

«Українське кредитно-рейтингове агентство» у 2008 році було засновано компанією «Перше джерело», власниками якого тоді були нинішній міністр економрозвитку Ігор Прасолов та його дружина Наталя Прасолова. Згодом обидві фірми були перереєстровані на Ангеліну Удовиченко, незмінну директорку «Першого джерела», яка разом з Прасоловим входить до ради «Українського пенсійного фонду».

Решту дешевших підрядів отримали державні установи.

«Розроблення кваліфікаційних характеристик (посад) на нові професії у сфері торгівлі та ресторанного господарства» за 110 тис грн. виконає Київський національний торговельно-економічний університет.

Державне підприємство «Укрпромзовнішекспертиза» за 108 тис грн. виконає «Розроблення науково обґрунтованих рекомендацій щодо збільшення споживання металопрокату на внутрішньому ринку в контексті оновлення металофонду України».

Ще 145 тис грн. отримає держпідприємство «Український науковий центр розвитку інформаційних технологій» за «Розроблення бальної системи оцінки проектних (інвестиційних) пропозицій та інвестиційних проектів, для розроблення або реалізації яких надається державна підтримка, за визначеним переліком критеріїв».

Докладніше у статті «Державно-приватне партнерство від Прасолова»

Довідково

За даними прес-служби Міністерства економічного розвитку і торгівлі, в Україні на кінець червня 2013 року у рамках державно-приватного партнерства (ДПП) розпочата реалізація 160 проектів. Вони реалізуються у різних сферах господарської діяльності, зокрема, 71 проект стосується водопостачання (44% від укладених угод), 32 – виробництва, транспортування і постачання тепла, 16 проектів – будівництва та експлуатації транспортної інфраструктури (в тому числі морських і річкових портів), 9 проектів реалізуються у сфері туризму, відпочинку, рекреації, культури та спорту, ще 8 – у галузі геологорозвідки та видобування корисних копалин, 7 проектів направлені на оброблення відходів, по 3 реалізуються у сферах охорони здоров’я та енергетики.

На сьогодні найпоширенішою формою співробітництва між державним та приватним секторами залишається концесія – взаємовигідний договір, коли держава передає бізнесу права на використання якогось об’єкта або майна. На цих умовах зараз в Україні укладено  77 договорів, в основному у сфері надання житлово-комунальних послуг, таких як забезпечення водопостачання жителів селищ (61 договір), виробництва та постачання тепла й електроенергії, забезпечення послуг зі збору і вивозу сміття, надання послуг у житлово-експлуатаційній сфері. Більшість з укладених договорів концесії реалізується на території АР Крим (56 договорів).

Ще 39 договорів державно-приватного партнерства – про спільну діяльність щодо об’єктів державної (комунальної) власності, з яких 16 укладено морськими торговельними портами. Крім того, на сьогодні 44 проекти реалізується із застосуванням інших форм ДПП: укладено 42 договорів оренди та 2 – про пайову участь.

Як повідомили у департаменті інвестиційно-інноваційної політики та розвитку державно-приватного партнерства Мінекономрозвитку, вже визначено 394 об’єкти комунальної власності на яких планується реалізовувати проекти із застосуванням механізму державно-приватного партнерства.