«Донецькоблгаз» купив у рідної фірми голови «Нафтогазу» труб на 8 мільйонів по секретним цінам
06.11.2013   //  

ПАТ по газопостачанню та газифікації «Донецькоблгаз» 28 жовтня за результатами тендеру уклало угоду з ТОВ «ТД «Євротрубпласт» на придбання поліетиленових труб та фітингів на 8,04 млн грн. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

Придбано 23 погонні кілометри труб та кілька сотень різних фітингів, у тому числі шарові крани, муфти, перехідники, тощо.

Дані про вартість окремих найменувань продукції на сайті «ВДЗ» не оприлюднено всупереч вимогам Мінекономрозвитку. У відповідному розділі наведено лише загальну ціну закупівлі.

Нагадаємо, у 2012 році «Донецькоблгаз» також купив у «ТД «Євротрубпласт» поліетиленові труби на 596,23 млн грн. Тоді дані про вартість окремих найменувань було оприлюднено і стало відомо, що тендерна ціна для облгазу перевищала вартість труб, наведену у прайс-листах самого «Євротрубпласту».

Директором «ТД «Євротрубпласт» (Рубіжне, Луганська обл.) є Ігор Стрілець. Він у 2011 році входив до складу засновників ТОВ «Пластик груп», яке було конкурентом на цьому тендері «Донецькоблгазу».

Ще одним конкурентом було ТзОВ «Ельпласт-Львів», основним власником якого є Олександр Гурський.

«Євротрубпласт» управляє Рубіжанським заводом, в її структурі раніше працював нинішній голова «Нафтогазу України» Євген Бакулін. Стрілець і Бакулін отримали роботу в «Нафтогазі України» в 2004 році, коли його очолював Юрій Бойко, нинішній віце-прем’єр з питань енергетики. З радянських часів до 1999 року Бойко працював на хімзаводі «Зоря» в Рубіжному.

Нині інвестором Рубіжанського заводу є російська група «Поліпластик» Мирона Гориловського. 38% акцій «Євротрубпласту» належать швейцарській фірмі «Стронгфільд маркетинг ейджі» (Strongfield Marketing AG, президент ради директорів Urs Meisterhans, член ради директорів – Herta Osterle). Статутний капітал швейцарської фірми в розмірі 100 тисяч швейцарських франків поділено на сто акцій на пред’явника.

«Донецькоблгаз» очолює Микола Масс. Основними акціонерами є “Нафтогаз України”, колишній голова “Нафтогазу” Володимир Шелудченко.

З моменту заснування «Вісника держзакупівель» у 2008 році було опубліковано дані про державні підряди «ТД «Євротрубпласт» на 1,03 млрд грн.