Держава дала екс-власнику «Межигір’я» 2,5 мільярди, щоб він не напружувався з західними кредитами на «Донбасенерго»
04.11.2013   //  

ПАТ «Донбасенерго» 24 жовтня за результатами тендеру уклало угоду з Донецьким обласним управлінням АТ «Ощадбанк» на відкриття мультивалютної відновлюваної кредитної лінії з лімітом заборгованості 2,50 млрд грн. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

Кредит отримано на 84 місяці для реконструкції енергоблоку №6 Слов’янської ТЕС з розділенням на енергоблоки ст. № 6б і № 6а потужністю 330 МВт кожний.

При цьому загальний ліміт кредитування в рамках цієї угоди становить 5,47 млрд грн. Заставою по кредиту можуть виступати майнові права на надходження коштів за договором реалізації електроенергії. Основні засоби не можуть виступати у формі застави.

Вартість обслуговування кредиту становить по заборгованості у гривнях – 1,69 млрд грн., по заборгованості у доларах – $126,19 млн, по заборгованості у євро – 94,92 млн євро.

Нагадаємо, у серпні компанія «Енергоінвест холдинг» народного депутата від Партії регіонів Ігоря Гуменюка придбала у держави 60,8% акцій «Донбасенерго» за 718,92 млн грн.

Після покупки він повідомив, що модернізувати «Донбасенерго» за рахунок українських грошей неможливо, тому засновником української компанії «Енергоінвест холдинг» виступає західна «Energoinvest Holding BV» – для подальшої перспективи отримання дешевих кредитів під модернізацію.

У червні Кабінет міністрів затвердив кошторис реконструкції енергоблоку №6 вартістю 6,81 млрд грн.

Після покупки Гуменюком контрольного пакету «Донбасенерго» стало відомо, що він до останнього часу був власником компанії «Танталіт», яка володіє резиденцією «Межигір’я» Віктора Януковича. Наступним власником «Танталіту» став народний депутат від Партії регіонів Сергій Клюєв.